Konservatiiveille takaisku – liturgiauudistusta ei voi peruuttaa, sanoo paavi Franciscus

Katolista kirkkoa jakanut liturgiauudistus on tullut jäädäkseen, kertovat muun muassa Vatikaanin radio ja
Crux
. Paavi Franciscus vahvisti uudistetun messun asemaa liturgiakonferenssissa torstaina.

– Voimme sanoa varmuudella ja piispallisella auktoriteetilla, että liturgiauudistus on peruuttamaton, paavi sanoi italialaisille liturgian asiantuntijoille.

Paavin lausuntoa voidaan pitää kannanottona kiistaan, joka on vaivannut katolista kirkkoa aina 1960-luvulla pidetystä Vatikaanin toisesta kirkolliskokouksesta lähtien. Kirkolliskokouksen pohjalta messuun alettiin suhtautua entistä enemmän kirkkokansan yhteisenä juhlana. Perinteisessä, niin sanotussa tridentiinisessä messussa käytetään latinan kieltä ja pappi toimii selin kirkkokansaan. Lisäksi papilla on suuri määrä hiljaiseen ääneen lausuttavia rukouksia. Seurakunnan rooli on seurata tapahtumia hiljaisuudessa.

Messu-uudistuksessa vahvistettiin seurakunnan roolia ja kansankielisyyttä. Lisäksi uudistuksessa puututtiin liturgiseen vaatetukseen, eleisiin ja jumalanpalvelusmusiikkiin. Tämä ei kuitenkaan miellyttänyt osaa kirkon papistosta ja maallikoista. Traditionalistien torjuva reaktio liturgisiin uudistuksiin johti esimerkiksi Pyhän Pius X:n veljeskunnan eli SSPX-järjestön perustamiseen.

Vanhan kaavan mukaiset messut ovat jääneet vuosikymmenten aikana pitkälti pois käytöstä. Viime vuosina tridentiinisen messun asema kirkossa on kuitenkin vahvistunut, kun esimerkiksi Franciscuksen edeltäjä paavi Benedictus XVI on todennut sen olevan edelleen pätevä jumalanpalveluksen muoto.

Jännitteitä myös lähipiirissä

Liturgiset kysymykset aiheuttavat Cruxin mukaan jännitteitä jopa paavin lähipiirissä. Katolisen kirkon liturgian ja sakramenttijärjestyksen kongregaation prefektin, kardinaali Robert Sarahin on koettu suhtautuvan myönteisemmin tridentiiniseen messuun, kun taas Franciscusta itseään pidetään matalakirkollisempana.

Paavi Franciscus muistutti puheessaan, että liturgiauudistusten siemenet kylvettiin jo ennen Vatikaanin toista kirkolliskokousta ja että uudistukset nousevat kirkon traditiosta. Monet kokousta edeltävät, traditionalistien suosiossa olevat paavit olivat itse liturgian uudistamisen kannalla. Paavi korosti, että kirkon tavoitteena on elävä liturgia.

– Ei riitä, että messukirjoja uudistetaan. Myös ihmisten ajattelun tulee uudistua, Franciscus totesi.

Kuva: Olli Seppälä. Paavi Franciscus Ruotsin-vierailullaan loppuvuodesta 2016.

Edellinen artikkeliEssee: Papin vaate on aate – ja vaatetus on muuttunut vuosikymmenten varrella useaan otteeseen
Seuraava artikkeliOulun tuomiokirkkoseurakunnan kerhossa pienoismallit eivät ole lasten leikkiä

Ei näytettäviä viestejä