Konneveden vt. kirkkoherra jättää tehtävänsä – väsyi seurakunnan riitaisuuteen

Keskisuomalaisen Konneveden seurakunnan pitkään jatkunut kuohunta on saanut uuden käänteen. Viime vuonna seurakunnan vt. kirkkoherrana aloittanut Juho Hintikka on ilmoittanut, ettei jatka enää tehtävässä.

Hintikka jättää vt. kirkkoherran tehtävät kesäkuussa.

– Syyt ovat lyhyesti sanottuna oma jaksamiseni sekä perheeni jaksaminen, Hintikka kertoo.

Vt. kirkkoherran jaksamisvaje johtuu Konneveden seurakunnan hallinnon tilanteesta, joka on käynyt raskaaksi hoitaa.

– Yksittäisiä syitä siinä kuviossa on monia. Päällimmäisenä voi sanoa olevan keskusteluyhteyden ja työskentelyn vaikeutumisen nykyisen kirkkoneuvoston kanssa, Hintikka toteaa.

Konneveden seurakunta on Hintikan mukaan voimakkaasti kahtiajakautunut. Sen seurauksena hallinto on jämähtänyt paikoilleen. Tarvittavia päätöksiä ei ole voitu tehdä tai ne ovat syntyneet myöhässä.

– Oma pyrkimykseni on ollut olla puolueeton, mutta se on erittäin haasteellista ja houkuttaa astumaan valmiiksi kaivettuihin poteroihin. Ja niitä poteroita on kiistan molemmilla puolilla, Hintikka hahmottelee.

Seurakunnan hallinnollisen tilanteen lukkiutumisen taustalla on seurakunnan useita vuosia sitten alkanut ongelmallinen kehitys. Hallinnolliset ja henkilöstön väleihin liittyneet ongelmat johtivat vuonna 2017 siihen, että Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen pidätti Konneveden silloisen kirkkoherran Olavi Virtasen väliaikaisesti virantoimituksesta.

Ongelmat kuitenkin jatkuivat. Niiden ratkaisuyrityksien epäonnistuttua lopputulos oli se, että kirkkoherra Virtanen sanottiin irti virastaan viime vuoden helmikuussa.

Seurakunnan jakautuminen tuntuu

Viime vuoden seurakuntavaaleissa Konneveden kirkkovaltuustoon ja -neuvostoon nousi joukko erotetun kirkkoherran kannattajia, mikä Hintikan mukaan lisäsi seurakunnan kahtiajakautumista.

– Jakautuminen ei vello ainoastaan sosiaalisessa mediassa, vaan myös seurakunnan hallinnossa. Hallinto muodostaa ison osan kirkkoherran työstä. Siksi kiistelevien osapuolien välissä oleminen on henkisesti hyvin raskasta.

Itse seurakuntatyön Hintikka kertoo olevan hyvin mieluisaa.

– Siinä on paljon hyvää. Mutta kun hallinto jumittaa, se ei riitä.

Hintikka kokee, että kirkkoneuvosto on jatkuvasti vaatinut häneltä selvityksiä ja vaatimuksia eri hallinnollisista ja henkilöstöasioista.

– Se luo myös asetelmaa, jossa on seurakunnan hallinto vastaan työyhteisö. Kaikki luo jännitteitä.

Kuopion hiippakunta ja aluehallintovirasto ovat kiinnittäneet huomiota Konneveden seurakunnan tilanteeseen ja työilmapiiriin. Viime vuosina pienen seurakunnan henkilöstöstä suuri osa on ollut ajoittain pitkillä sairauslomilla.

Koska hallinto ei toimi, on mahdollista, että seurakunta liitetään toiseen seurakuntaan. Konnevedellä pelätäänkin Hintikan mukaan seurakuntaliitosta. Hän itsekin asuu paikkakunnalla.

– Se ei minusta olisi kyllä seurakunnan edun mukaista, taloudelliset resurssit ovat kuitenkin erittäin hyvät. Toivon, että Konneveden seurakunnan ongelmat saataisiin selvitetyksi muulla tavalla, Juho Hintikka sanoo.

”Edellisen kirkkoneuvoston tapahtumia täytyisi selvittää”

Konneveden seurakunnan nykyisen kirkkovaltuuston puheenjohtajana toimii viime vuonna irtisanotun kirkkoherran puoliso Riitta Virtanen.

Hän kommentoi seurakunnan tilannetta toteamalla, että kirkkovaltuustossa ja -neuvostossa enemmistönä oleva Pro Konnevesi -ryhmä ei ole ollut tyytyväinen vt. kirkkoherran toimintaan.

– Omastakin mielestäni hän on ajanut itsensä umpikujaan. Seuraavalta vt. kirkkoherralta odotamme puolueettomuutta, hallinnollista kokemusta sekä neuvotteluhalua ja -kykyä, Riitta Virtanen sanoo.

Virtasen mielestä nykyistä edellisen kirkkoneuvoston tapahtumia ja niiden seurauksia täytyy selvittää.

– Mielestäni myös Kuopion hiippakunnan piispa Jolkkonen ja lakimiesasessori Riikka
Ryökäs ovat suurelta osalta vastuussa Konneveden tilanteesta, Virtanen sanoo.

Virtanen pitää omaa asemaansa luottamushenkilönä ja yhteistyötä vt. kirkkoherran kanssa asiallisena.

– Tunteet ovat tunteita, mutta asiat asioina. Kokouksissa olen puheenvuoroja pyytänyt ja saanut, Riitta Virtanen sanoo.

Tarkennettu 8.5.2019 kello 18.43. Ensimmäiseen virkkeeseen väliotsikon ”Seurakunnan jakautuminen tuntuu” jälkeen on lisätty sana ”erotetun”.

Kuva: Wikipedia. Konneveden kirkko.

Lue myös:

Piispa Jolkkonen pidätti Konneveden kirkkoherran väliaikaisesti virantoimituksesta

Kirkkoherra irtisanottiin – Kapituli: Ei kykene demokraattisen päätöksenteon edellyttämään yhteistyöhön

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliAloite yhden kummin käytännöstä etenee kirkolliskokouksessa – Edustaja Ojalan arvio: 656 uutta kastettavaa vuodessa
Seuraava artikkeliSuomen evankelis-luterilainen kirkko jatkaa katkenneita oppikeskusteluja Venäjän ortodoksisen kirkon kanssa

Ei näytettäviä viestejä