Kommentti: Siksi mursun kuolema järkytti niin paljon

LKS 20220719 Kymenlaaksossa jo aiemmin tavattu mursu makoili pihalla Kotkassa tiistaina 19. heinäkuuta 2022. Mursu on ryöminyt pihaan 150 metrin matkan maata pitkin. ... A walrus lies on the yard of a house in Kotka, South-East Finland on Tuesday, 19th July, 2022. Walrus had traveled 150 metres to the yard on dry land from a nearby river. The walrus, which usually lives in the Arctic waters, has been spotted around the Baltic Sea this Summer. The walrus was first spotted in Finland in the town of Hamina, Eastern Finland on 14th July., LEHTIKUVA / SASU MÄKINEN

Suomeen eksynyt mursu on kuollut. Se menehtyi matkalla Korkeasaareen.

Monien muiden tavoin olin viime päivinä seurannut mursun ällistyttäviä vaiheita Haminassa ja Kotkassa. Lyhyellä vierailullaan mursu sai paljon aikaan. Nyt suren tämän suuren eläimen kuolemaa.

Samalla ymmärrän, että en oikeasti sure pelkästään mursun kuolemaa, vaan jotain ihan muuta. Suren kohta jo kuudetta kuukautta jatkuvaa sotaa Ukrainassa. Sota ja siinä kuolevat lapset ovat liian raskaita asioita pitää jatkuvasti mielessä.

Sietämättömän raskasta on esimerkiksi ajatella nelivuotiasta Lizaa. Muutama päivä sitten hän kuoli rattaisiinsa Venäjän ohjusiskussa Vinnytsjan kaupunkiin.

Tuhatkiloinen mursu on ainakin yhden päivän ajan kevyempi kohde kantaa kuin sodan aiheuttama ahdistus. Se on yhtä aikaa kornia ja inhimillistä.

Emme tiedä, mikä toi mursun Suomenlahden rannoille kauaksi kotiseuduiltaan. Se jäänee salaisuudeksi, niin kuin elämässä moni muukin asia.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeli”Rukous ei ole pankki­automaatilla käymistä” – Esi­rukoukseen voi liittyä yli­hengellisyyttä ja menestys­teologisia uskomuksia, osoittaa väitös
Seuraava artikkeliSeura­kunnat pystyttivät Naantalin asunto­messuille Luostarin puu­tarhan

Ei näytettäviä viestejä