Kommentti: Laajasalon voitto avasi portit – naisia haetaan kirkon johtoon kissojen ja koirien kanssa

Kirkkoherra, yhtymänjohtaja Teemu Laajasalon valinta Helsingin hiippakunnan piispaksi oli yli puolelle äänestäjistä mieluisa. Hänestä kirkko saa selvästi uuden ajan piispan, joka osaa liikkua nuoralla, jonka toisessa päässä on liberaali kirkko, toisessa konservatiivinen.

Kirkon konservatiivit ovatkin olleet pääosin mielissään Laajasalon valinnasta, mutta he eivät tiedä, mitä saivat oheistuotteena. Laajasalon valinta nimittäin tulee avaamaan portin naisten nousulle yhä korkeampiin asemiin kirkossa. Mikään muu ei ole mahdollista, ihan jo kirkon yleisen yhteiskunnallisen imagon vuoksi. Miesnaamainen kirkko ei ole tavoittelemisen arvoinen julkisivu.

Laajasalo on itsekin huomannut syntyneen tilanteen surkuhupaisuuden, ja hän on sanonut haluavansa omalla työllään parantaa naisten sijoittumista kirkon johtotehtävissä.

”On tärkeää, että kaikissa kirkon viroissa on miehiä ja naisia. Naispuolisten piispojen puuttumista ei ole syytä vähätellä tai selitellä. Ei niin pitäisi olla”, Laajasalo kirjoitti vaalin jälkeen Facebookissa.

***

Vaikka Helsingin vaalikampanjan aikana mies–nainen-asetelma ei erityisemmin puheissa korostunut, se on ollut vaalin jälkeen sitäkin enemmän esillä.

Helsingin vaalin ehdokkaat Jaana Hallamaa ja Kaisamari Hintikka joutuivat tavallaan uhrautumaan. He todistivat esiintymisellään, että päteviä ja pystyviä naisia kyllä löytyy. He polttivat kampanjaenergiansa ylivoimaisen etumatkan saaneen vastustajan edessä. Olkoonkin, että välimatka lyheni keskustelu keskustelulta.

Jos joku vetelisi koko kirkon naruja, hän olisi laittanut Hallamaan Helsingin vaaliin ja Hintikan Turun vaaliin – tai päinvastoin.

Helsingin jälkeen on siis enemmän kuin selvää, että Turkuun arkkipiispanvaaliin tulee naisehdokas, kenties useampikin. Vaikka paineita naisen valintaan on, äänestäjien rohkeus tuskin riittää siihen.

Turun vaaliin on ilmoittautunut tutkija ja Turun hiippakunnan pitkäaikainen hiippakuntasihteeri Heli Inkinen. Hänen tukijoitaan on muun muassa Jaana Hallamaa.

Jos arkkipiispaksi ei nyt valita naista, niin sitä seuraavassa piispanvaalissa on jo sellaiset panokset, että huh huh.

***

Teemu Laajasalolta jää tyhjiksi merkittäviä kirkollisia näköalapaikkoja. Niiden tulevaisuudesta virisi mielenkiintoinen Facebook-keskustelu kirkon sisäpiirissä.

Roihuvuoren kirkkoherra Timo Pekka Kaskinen kirjoitti asiasta omalla Facebook-sivullaan seuraavasti: ”Nainen piispojen joukosta nyt puuttuu, mutta asia lienee pian korjattavissa. Seuraavia piispanvaaleja odotellessa voidaan keskittyä muiden tärkeiden virkojen täyttöön. Täällä Helsingissä Teemu jättää jälkensä kaksi isoa postia, Kallion kirkkoherran viran ja Helsingin seurakuntayhtymän johtajan tehtävän.”

Toisen seurakunnan kirkkoherran virkaan Kaskinen ei voi sekaantua, mutta yhtymänjohtajasta hänellä on mielipide. Kaskinen ehdotti tehtävään Haagan kirkkoherra Marja Heltelää, vaikka ei ollut kysynyt asiaa häneltä.

Syntyneessä keskusteluketjussa Heltelä kiittää Kaskista ja sanoo, että jos valintatyöryhmä päätyy häneen, hän on mielellään käytettävissä.

Helsingin yhtymän johtajan paikka on yksi esimerkki siitä keskustelusta, jonka Laajasalon valinta vääjäämättä avasi.

Jokaista kirkon avautuvaa johtotehtävää on jatkossa syytä tarkastella kokonaisuuden kautta. Kirkon johtokin voi olla jäsenistönsä kuva eli miehiä ja naisia yhtä paljon – tai jos haluaa olla rehellinen, naisia hiukan enemmän.

Kuva: Olli Seppälä. Kaisamari Hintikka, Jaana Hallamaa ja Teemu Laajasalo piispanvaalin aattona järjestetyissä siioninvirsiseuroissa Helsingin Seuratuvalla toissa viikolla.

Lue myös:

Heli Inkinen lähtee arkkipiispan vaaliin – ”Sukupuolella on aina merkitystä, myös tässä vaalissa”

Tuleva piispa Teemu Laajasalo lupaa tukea naisten johtajuutta ja konservatiiveja

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliJenni Haukio: ”Reformaation historia on ollut matkantekoa vastakkainasettelusta kohti yhteyttä”
Seuraava artikkeliTurun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä