Kommentti: Kuu pimenee, ja taivaan tuijottelu pitää eskatologian kuohkeana

Tänään 27.7. ja vielä huomisen 28.7. puolella, jos Jumala suo ilta- ja yötaivaan olevan pilvetön, on mahdollista nähdä täydellinen kuunpimennys. Se alkaa niin sanotulla puolivarjopimennyksellä jo kello 20.15. Täydellinen pimennys alkaa kello 22.30.

Kuunpimennys on syvimmillään kello 23.22 ja loppuu kello 0.13. Parhaimmillaan pimennys näkyy eteläisessä Suomessa.

"Kuu ei täydellisenkään vaiheen aikana ole täysin musta, vaan hieman punertava tai oranssi. Maan ilmakehän olosuhteet, kuten pöly ja kosteus, vaikuttavat siihen, kuinka tummana tai vaaleana kuu näkyy", sanotaan tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedotteessa.

Kuunpimennystä voi huoleti katsoa ilman erityisiä suojalaseja.

***

Jos tuntee kiinnostusta lopunaikoja kohtaan, tarttuu hanakasti tietoon, että kuu voi pimennyksestä johtuen muuttua punertavaksi, kenties jopa verenpunaiseksi. Raamattukin tuntee ilmiön.

Ilmestyskirjassa kuvaillaan: "Minä näin, kuinka Karitsa avasi kuudennen sinetin. Maa järkkyi ja vavahteli, aurinko pimeni mustaksi kuin suruvaate, ja kuu muuttui kauttaaltaan verenpunaiseksi."

Joelin kirjassa sanotaan: "Aurinko pimenee, kuu värjäytyy vereen, ennen kuin koittaa Herran päivä, suuri ja pelottava."

Matteuksen evankeliumissa on kuvaus: "Mutta kohta noiden päivien ahdingon jälkeen aurinko pimenee eikä kuu anna valoaan. Tähdet putoavat taivaalta ja taivaiden voimat järkkyvät."

Kuu mainitaan Raamatussa nelisenkymmentä kertaa alkaen luomisen hetkistä ja päättyen luomakunnan loppupauhuihin. Vanha käsitys oli, että kuu saattoi vaikuttaa sairauteen tai muuhun pahaan, joka ihmistä kohtasi.

Aurinko on kuuta suositumpi ja merkittävämpi taivaankappale Raamatussa, sillä se mainitaan yli 150 kertaa.

***

Eskatologialla tarkoitetaan teologista kiinnostusta lopunaikoihin. Siitä on tullut olennainen osa kristillistä maailmankatsomusta. Käsitys viimeisestä tuomiosta, taivaasta ja helvetistä kuuluu – tavalla tai toisella – kristilliseen näkemykseen elämästä.

Äärimmillään eskatologiset vihjeet luetaan Raamatusta ulos kirjaimellisesti. Missä on auringon- tai kuunpimennys, siellä saattaa olla kätketty merkki lopunaikain tulosta.

Väljän tulkinnan mukaan lopun horisontti on vain hyvä muistutus elää eettisesti kestävä elämä vielä kun on aikaa.

***

Tämäniltaista kuunpimennystä voi katsoa ihan vain poikkeuksellisena luonnonilmiönä ilman väkinäisiä uskonnollisia selityksiä, pelkoja tai aavisteluja. Maailmankuvallinen viesti taivaankappaleiden liikkeillä kuitenkin on.

Kuva: Olli Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.