Kolumni: Väkevä toivo on elämää kannatteleva voima

Viime viikolla keskustelimme Liedon kirkossa isän kaipuusta. Tunnelma kosketti; kirkkosalissa oli paljon isän kaipuuta.

Eräs vieras sanoi nähneensä illan aikana keskustelijoiden tuolien äärellä alttarilla oman isänsä arkun. Isä oli siunattu samassa kirkossa. Isän kaipuu näkyi sielun silmin.

Jäin pohtimaan erityisesti kirkossa puhuneen, syyrialaisen Ahmad Salehin kaipuuta. Hän ei ole nähnyt koskaan omin silmin poikaansa, koska tämä syntyi isänsä maastalähdön jälkeen.

Nyt on toivo perheen yhdistymisestä jo tulevana kesänä uudessa kotimaassa.

”Lapsi on antanut minulle toivon”, Ahmad kertoi kirkkoväelle hyvällä suomella. Jälleennäkemisen väkevä toivo on kantanut isää – ja varmasti myös äitiä ja poikaa Syyriassa.

***

Toivo on ihmeellinen voima, joka liikuttaa maailmaa ja saa tekemään hyvää. Sitä tarvitaan paljon ja monissa tilanteissa.

Oman perheeni kesäkoti on kyläkoulu, joka on rakennettu 1890-luvulla. Tämä koulu on rakennettu toivon perustalle.

Kun istun koulun entisessä luokassa – nykyisessä pirtissämme – ja katselen sen jylhiä hirsiseiniä, mietin usein aikaa, jolloin koulu päätettiin perustaa.

Ei ollut oppivelvollisuutta eikä koulupakkoa, mutta oli väkevä toivo paremmasta.

Suuri joukko lähikylien vanhempia oli vakuuttunut siitä, että heidän lapsillaan on parempi huomen, jos he pääsevät kouluun.

He uskoivat, että sivistyksessä on paremman toivo. Tämä näkymä on toteutunut huikealla tavalla ja näkyy siinä, miten Suomi on 120 vuoden aikana kehittynyt. Sivistys ja kova työ on nostanut maamme köyhyydestä maailman rikkaimpien joukkoon.

***

Silmiini sattui jokin aika sitten Michelle Obaman viimeinen puhe Yhdysvaltain presidentin puolisona. Hän puhui yleisölle, josta valtaosa oli oppilaanohjaajia. Hän kiitti heitä työstä lasten hyväksi.

Puheen lopussa Obama pohtii toivon voimaa, joka on kantanut presidenttiparia Valkoisessa talossa ja muutenkin elämässä. Toivon voima on uskoa siihen, että parempaa on luvassa, jos on valmis tekemään työtä ja taistelemaan paremman puolesta.

”Meidän vahva uskomme toivon voimaan on nostanut meidät yli sen epäilyn, riitelyn, vihan ja pelon, jota olemme kohdanneet omassa elämässämme ja maamme vaiheissa”, Obama sanoi.

Jos teemme kovasti työtä ja uskomme itseemme, tämä toivo saa meidät saavuttamaan unelmamme huolimatta esteistä, joita eteemme asetetaan, Obama rohkaisi.

”Tätä toivoa tulevasta jokaisen meistä – poliitikkojen, vanhempien, pappien – tulisi tarjota nuorillemme, koska se vie tätä maata eteenpäin joka päivä. Tämä toivo innostaa kovaan työhön”, Obama sanoi.

Väkevä toivo on elämän kantavia asioita. Se on heräävä unelma, kuten Aristoteles kiteytti jo satoja vuosia ennen ajanlaskumme alkua.

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Kolumni: Yhdenvertaisuus on ennen muuta moraalinen asia

Kolumni: Isän syli on jokaisen lapsen oikeus

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Keitä ovat nämä sotilaspapit?
Seuraava artikkeliSoten myötä hygieniasäännöt kiristyvät: Ehtoollisen jakajille tulossa pakko käyttää suojakäsineitä

Ei näytettäviä viestejä