Kolumni: Selkokristinuskoa muslimeille

Mitä vastaisit muslimille, joka ihmettelee miesten ja naisten istumista kirkossa vierekkäin ja kysyy: Eikö se häiritse keskittymistä?

Voit sanoa näin: ”Kirkossa perheet haluavat olla yhdessä. Järjestys on luonnollinen ja siihen on totuttu. Se ei yleensä häiritse keskittymistä.”

Näin todetaan Kirkon ulkoasiain osaston tänä vuonna julkaisemassa selkokielisessä vihkosessa Hyvä tietää kristinuskosta – muslimin kysymyksiä kristityille.

Piispa Kaarlo Kallialan johtaman Kirkko ja islam -työryhmän julkaisussa kristinuskoa lähestytään 93 kysymyksen ja vastauksen kautta. Ne on ryhmitelty seitsemään osa-alueeseen.

Tekstissä kristinuskosta piirtyy yksinkertaisen selkeä ja johdonmukainen kuva.

Kysymyksissä tajutaan muslimien tilanne: ”Onko muslimin vaarallista kääntyä kristityksi Suomessa?” tai ”Voiko Suomessa luottaa viranomaisiin?”

Samoin ymmärretään islamin uskonnonharjoituksen fundamentalistinen luonne ja oikein tekemisen korostus: niinpä vastataan myös siihen, miten mihin suuntaan kristityt rukoilevat, miten paastotaan, kuka päättää perheen asioista, saako alkoholia juoda.

Muutamissa kohdin tämä muslimeille suunnattu kooste on opillisesti vankempi kuin kirkon monet nykyiset epäselvät viestit. Esimerkiksi avioliitosta sanotaan, että se on kristillisen uskon mukaan miehen ja naisen liitto. Kristittyjen kerrotaan myös uskovan tuomiopäivään, paratiisiin, helvettiin ja jokaisen omaan suojelusenkeliin.

Julkaisu ei häpeile puolustaa myöskään Jeesuksen jumaluutta, ristinkuolemaa, sovitusta tai ylösnousemusta.

Yhdessä kohdassa tämäkin opas on turhan vaatimaton, oikeastaan poliittisesti korrekti: Jeesuksen lähetyskäsky on nimittäin supistunut ilmaukseksi ”Jeesus on sanonut, että Hänen seuraajansa julistavat evankeliumia kaikille ihmisille...” Olisiko ”käsky” ollut liian hyökkäävä?

Kaiken kaikkiaan tämä kristinuskon pikakurssi muslimeille on niin onnistunut, että sitä pitäisi olla jaettavaksi kysyjille jokaisessa seurakunnassa. Lisäksi se selkeydessään puolustaisi paikkaansa jopa tavallisen suomalaisen rippikouluopetuksen virikemateriaalina.

Hyvä tietää kristinuskosta on suomeksi netissä. Lisäksi sitä on saatavissa ruotsiksi, englanniksi ja arabiaksi.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kolumni: Kuolleet pyhämme ja kuoleman kulttuuri

Kolumni: Ja Jeesus meni Haram al-Sharifiin

Kolumni: Reformaatio 500 tulee katolilaisillekin

Kolumni: Messias tulee meitä vastaan populaarikulttuurissakin