Kolumni: ”Ottakaa muutokset vastaan vailla pahuuden pelkoa”

Kuva: Jukka Granström

Suomessa kuluneella viikolla vieraillut Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos juhlisti käynnillään satavuotisjuhlavuottaan viettävää Suomen ortodoksista kirkkoa.

Lauantaina Helsingin Uspenskin katedraalissa pitämässään puheessa Bartolomeos tervehti Suomen ortodoksista kirkkoa mielihyvää, rohkaisua ja erilaisia arvostavia kehuja uhkuvalla puheenparrella.

Korkea-arvoinen vieraileva kirkonjohtaja muistutti, että monissa maissa kirkko on valtiovallan kanssa vaikeuksissa, mutta Suomessa Suomen ortodoksinen kirkko on oppinut tavan toimia ja luoda suhteita valtiovaltaan kokonaisvaltaisella ja arvokkaalla tavalla.

Ekumeeninen patriarkka huomautti myös, että Suomen ortodoksinen kirkko oli ensimmäinen kirkko, joka Venäjän hyökättyä Ukrainaan viime vuonna esitti asiasta vastalauseensa.

SUOMEN ORTODOKSISELLE kirkolle Bartolomeos antoi puheessaan myös isällisiä ohjeita ja hengellisiä kehotuksia, ajatellen kirkon lähtöä seuraavalle sadan vuoden matkalle.

Ne patriarkka tiivisti kolmeen eri ”henkeen”. Ne ovat avoimuuden, inklusiivisuuden ja nuoruuden henki.

Ensimmäisen taustalla ovat patriarkan mukaan viestinnän, teknologian ja erikseen mainittuna tekoälyn kehitys ja niistä seuraavat tosiasiat kirkolle. Muutokset ovat kuitenkin kirkolle mahdollisuus: ”Pysykää avoimina maailmalle ympärillänne ja ottakaa muutokset vastaan luottaen Herraan, vailla pahuuden pelkoa.”

Inklusiivisuudella Bartolomeos viittasi siihen, että monenlaisten nykyongelmien keskellä kirkon kutsumus on olla toivon ja pelastuksen majakka kaikille kansoille, heidän uskontoonsa, rotuunsa, kulttuurinsa tai sukupuoleensa katsomatta. Kirkon tulevaisuus on avoimuudessa ja universaaliudessa, ei lahkolaisuudessa.

Kolmantena neuvonaan ekumeeninen patriarkka mainitsi nuoren sukupolven tukemisen: ”On löydettävä tapoja, joilla otamme nuoret miehet ja naiset mukaan kaikkiin kirkon elämän, hallinnon ja palvelun muotoihin.”

Viisaita sanoja. Mutta miten kirkko ottaa patriarkan syöttämistä palloista kopin?

VALLITSEVASSA MAAILMANTILANTEESSA näyttää siltä, että ekumeenisesti ja poliittisestikin Suomen ortodoksinen kirkko on Bosporinsalmelta katsottuna kokoaan suurempi kirkko. Siitäkin syystä satavuotista autonomiaansa juhlistava kirkko otti vastaan korkean vieraansa mielenkiintoisena aikana.

Vierailunsa aikana ekumeeninen patriarkka Bartolomeos tapasi Suomen ortodoksisen kirkon eri edustajien ja seurakuntalaisten lisäksi uskontojohtajia, Kreikan ja Turkin suurlähettiläät sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistön.

Suomesta ekumeeninen patriarkka jatkoi tiistaina matkaansa Viron apostolisen ortodoksisen kirkon satavuotisjuhliin.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!