Kolumni: Kehotus puhua kirkosta pelkkää hyvää palvelee usein valtaapitäviä

Kirkko tekee paljon hyvää. Ihmiset eivät tiedä siitä. Meidän pitäisi kertoa enemmän siitä hyvästä, mitä kirkko tekee. Meillä on hyvä tuote. Kirkosta pitäisi puhua kauniisti. Ehkä silloin ihmiset eivät eroaisi kirkosta.

Näitä toiveikkaita ajatuksia toistellaan kirkossa usein. Kirkossa on otettu oppia yritysmaailmasta ja usein vaikuttaa siltä, että tärkeintä on, että kirkko näyttää hyvältä. Hyvän yrityksen tuote myy, näin ajatellaan.

***

Toimin aikoinaan Kirkko ja kaupungin johtokunnassa. Saimme toisinaan palautetta, jonka mukaan lehden ei pitäisi kertoa kirkossa olevasta eripurasta tai nostaa esille epäkohtia. Ehdottipa nykyinen piispa Teemu Laajasalo sitäkin, että lehdestä pitäisi kehittää enemmän asiakaslehden kaltainen markkinointilehti.

Saimme myös toisenlaista palautetta. Useampi kirkkoa hieman etäämmältä seurannut kertoi, että ilman tuota lehteä ja sen välittämää kuvaa he olisivat jo kauan sitten lähteneet kirkosta. Se, mikä kirkkoa läheltä seuraavasta saattoi vaikuttaa eripuralta, vaikutti laidalta katsottuna rehelliseltä ja raikkaalta keskustelulta. Se antoi toivoa, että myös kirkossa muutos voi olla mahdollista.

Henkilö, joka nostaa epäkohdat esiin, saa kirkollisessa keskustelussa usein riitapukarin maineen. Helposti itse viesti jää syytösten alle. Vaikenemista vaaditaan kirkon edun nimissä. Henkilö, joka uskaltaa vaatia muutosta, leimataan kirkon hajottajaksi. Usein kehotus puhua kirkosta pelkästään hyvää palvelee niitä, joilla on valtaa kirkossa ja joille muutos on uhka.

***

Kirkon ongelma ei ole julkisuuskuva. Kirkon ongelma on ristiriitaisuus sanoman ja toiminnan välillä. Sama kirkko, joka julistaa rakkautta, sallii vilpillisen toiminnan, mahdollistaa vallan väärinkäytön ja syrjii ja jättää puuttumatta syrjintään. Tämä ei tietenkään tee tyhjäksi kaikkea sitä hyvää, mitä kirkko tekee, eikä tarkoita sitä, etteikö siitä hyvästä pitäisi myös kertoa.

Totuus on vaikeaa ja pelottavaa. Hyvän lisäksi se paljastaa raadollisuutemme ja virheemme. Ristiriidat eivät poistu muuntelemalla totuutta tai vaikenemalla. Ainoastaan näkyväksi tekeminen mahdollistaa muutoksen.

Kirkon tehtävä ei ole näyttää hyvältä. Kirkon tehtävä on tehdä hyvää ja toimia oikein. Kirkon yksi keskeisistä tuotteista on totuus. Sitä ei voi myydä valheella.

Kirjoittaja on Helsingin seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja ja projektipäällikkö.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös Hanna Mithikun muita kolumneja:

Kolumni: Kristittynä elämisestä suurin osa tapahtuu muualla kuin kirkossa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.