Kolumni: Elämänvalinnoissa vievät sinnikkyys, kunnianhimo, pelko, ajautuminen – ja johdatus

Oulun tuomiorovasti Satu Saarinen. Kuva: Jaani Föhr

Mainoksessa aikuinen ihminen todistaa, miten hänestä voi tulla vielä vaikka mitä. Vaikka miksi tulemisen mahdollistaa tässä tapauksessa ilmeisen kovan motivaation lisäksi sijoitustoiminnan harrastaminen. Sen avulla aikuisopiskelu onnistuu ja ovia avautuu.

Asiassa on vastaansanomaton puoli: aikuisella iällä ei ole myöhäistä opiskella uutta! Ja tosi on, että olemassa olevat taloudelliset resurssit helpottavat hyppyä tuntemattomaan.

Kuitenkin minä, yhteishaun valintakonetta välttelevän teinin äiti, takerruin ajatukseen tulemisesta vaikka miksi.

Jokainen meistä on vastannut pienenä aikuisen hyväntahtoiseen kysymykseen siitä, mikä minusta tulee isona. Kun tulevat presidentit, NHL-starat ja elokuvatähdet pudottelevat vastauksia kuin apteekin hyllyltä, ahdistus vaikka miksi tulemisesta on todennäköisesti vielä kaukana. Ja elämä yhteishakuineen ja muine valintoineen edessä.

Yhtä oikein kuin kannustava puhe siitä, että kaikki on mahdollista, on rauhoittava ja rohkaiseva viesti siitä, että kaikkea ei tarvitse olla. Ei tarvitse olla varma, eikä ylipäätään edes haluta tulla vaikka miksi. Yhtä meistä vie sinnikkyys, toista kunnianhimo, kolmatta pelko, neljättä ajautuminen. Uskon, että kaikkia kuitenkin vie johdatus.

***

Yritän aikuisena viestiä viisaasti elämänvalintojen kanssa kamppailevalle nuorelle. Enhän vihjaa, että tekemällä tai tavoittamalla jotain enemmän olet enemmän? Yhä nuorempien paineet ovat joka tapauksessa kovat. Niitä luo TikTok, tähtiä hiova puoliammattimainen harrastusmaailma ja näiden myötä syntyvä epärealistinen käsitys siitä, että "kaikki muut" ovat jo matkalla menestykseen.

Todennäköisesti ne kaikki muutkin miettivät samoja. On onnellista – joskin harvinaista – jos jollakulla on selvät sävelet siitä, miksi kaukana siintävässä tulevaisuudessa tulee tai haluaa tulla. Harva meistä on tullut siksi, mitä tänään on, kaikkein suorinta tietä.

Kenestäkään ei tarvitse tulla vaikka mitä, koska jokainen jo on juuri sitä – vaikka mitä. Ja paljon! Olennaisinta on, että on tyytyväinen ja elää omannäköistä elämäänsä. Kantaa vastuunsa ja kortensa kekoon, omaan ja yhteiseen.

Elämän aikana saattaa ehtiä paljon. Ehtii tehdä oikeita ja vääriäkin valintoja. Ehtii onnistua ja epäonnistua. Kaikesta tästä muodostuu ainutlaatuinen elämäntarina, jossa ei välttämättä enää erota, mikä oli onnea ja mikä epäonnea. Matkan mutkat opettavat eniten.

Siunausta ja levollista mieltä yseille, abiturienteille, koulua tai ammattia vaihtaville, sijoitussalkkua avaaville!

Olet vaikka mitä, ja enemmän.

Satu Saarinen

Kirjoittaja on Oulun hiippakunnan tuomiorovasti. Kolumni on julkaistu 19.3.2021 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Lue myös Satu Saarisen muita kolumneja:

Kolumni: Jokainen aika on ollut sekasortoinen ja nopeasti muuttuva

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.