Kolmenlaisia rippikouluopettajia – millainen sinä olet?

Rippikouluopettajia löytyy moneen lähtöön. Teologisessa aikakauskirjassa julkaistussa Hannele Päiviön artikkelissa hahmotellaan kolmea erilaista opettajatyyppiä: hengellinen matkakumppani, paimen ja opas. Minkälainen opettaja sinä olet?

1. Hengellinen matkakumppani

Mielestäsi rippikoulun tavoitteena on opetella hiljentymistä. Rukouksessa ja hiljaisuudessa vahvistuu luottamus Jumalaan.

Kasteen merkitys on sinulle suuri. Kasteen armo riittää pelastukseen, mutta konfirmaatio muistuttaa siitä. Konfirmaatiossa tärkeää on siunaus ja esirukous nuoren puolesta.

2. Paimen

Rippikoulussa tutkitaan omaa sisintä. Sinne tuleva nuori tulee seurakunnan ulkopuolelta ja rippikoulussa hän päättää, haluaako hän sitoutua kirkkoon. Isosten ja ohjaajien tehtävänä on esimerkin kautta rohkaista nuorta uskoon ja elämään kristittynä.

Kasteen merkitys on heikko. Nuoren tulee itse vahvistaa kasteensa sitoutumalla kirkkoon, uskonsa tunnustavien yhteisöön, julkisen uskontunnustuksen kautta. Konfirmaatio on valinnan paikka.

3. Opas

Rippikoulussa tärkeintä on, että nuori kotiutuu seurakuntaan. Nuori tulee rippikouluun seurakunnan ulkopuolelta ja etsii omaa paikkaansa. Hän on tuleva vastuun ja tehtävien ottaja.

Konfirmaatio on aikuistumisriitti ja perinteinen juhla. Siinä nuori saa seurakunnan täysjäsenyyden.

Edellinen artikkeliHelsingin vasemmisto: Loukata ei pidä, mutta asiaa oli
Seuraava artikkeliVäitös: Kristillinen metallimusiikki nojaa vanhoilliseen perinteeseen

Ei näytettäviä viestejä