Kirkon kysely: Riparilla on turvallista ja hauskaa – nuorten yleinen hyvinvointi heikentynyt hieman

Nuoret antavat edelleen kiitettävän arvosanan rippikoululle, mutta kokemus osallisuudesta on hieman heikentynyt eikä uusia kavereita saatu yhtä paljon kuin viime vuonna. Lisäksi nuorten hyvinvoinnissa näkyy pieni muutos heikompaan.

Tiedot selviävät toista kertaa rippikoulunuorille tehdystä kirkon valtakunnallisesta kyselystä, johon vastasi noin 13 500 rippikoululaista ja 2 800 isosta. Vastaajien määrä on suunnilleen sama kuin viime vuonna. Kaikista rippikoululaisista kyselyyn vastasi noin kolmannes.

– Kokemus osallisuuden heikkenemisestä johtuu luultavasti koronapandemiasta, toteaa rippikouluasiantuntija Vilppu Huomo Kirkkohallituksesta.

– Yllätyin kuitenkin siitä, että korona näkyi kyselytuloksissa niin vähän.

Nuorilta kysyttiin koronavaikutuksista myös suoraan. Vastaajista 31 prosenttia koki, että korona ei vaikuttanut rippikouluun millään tavalla. 39 prosentin mielestä se vaikutti rippikoulukokemukseen jonkin verran huonontavasti. Lähes 12 prosentin mielestä korona teki rippikoulukokemuksesta jonkin verran tai selvästi paremman.

Yleisarvosanaksi rippikoululle nuoret antoivat 9– kuten viime vuonnakin. Kympin antoi noin 30 prosenttia vastaajista ja nelosen noin prosentti vastaajista. Suurin osa eli noin 38 prosenttia piti rippikoulua yhdeksikön arvoisena.

Nuoret arvioivat kyselyssä erilaisia väitteitä asteikolla yhdestä seitsemään. Nuorten hyvinvointia selvitettiin esimerkiksi väittämällä ”Iloitsen elämästäni”. Viime vuonna 85 prosenttia vastanneista antoi tälle väittämälle arvosanan 5–7 eli oli lähes tai täysin samaa mieltä. Nyt näitä vastauksia tuli 83 prosenttia.

Pahoinvoinnista kertovan arvosanan 1–3 tälle väitteelle antoi viime vuonna 7,4 prosenttia vastaajista ja tänä vuonna 7,9 prosenttia. Edelleen suurin osa nuorista voi kuitenkin hyvin.

Erityisen korkean arvosanan kyselyssä saivat väitteet, joiden mukaan rippikoulussa oli hyvä, hauskaa ja turvallista olla. Vastaajat kokivat myös vahvasti, että rippikoulussa pystyi olemaan oma itsensä.

– Nämä tulokset ilahduttavat todella, Vilppu Huomo sanoo.

Pieni osa seurakunnista piti rippikoulun kokonaan etänä

Monia rippileirejä on tänä vuonna siirretty koronapandemian vuoksi, osa jopa syyslomalle ja joululomalle. Rippikouluja on siis yhä kesken. Joissain seurakunnissa ryhmiä ja leirijaksojen kestoja puolitettiin.

Peräti 17 prosenttia nuorista vastasi, että rippikouluun ei sisältynyt ainuttakaan leirillä vietettyä yötä. Yleisin oli kuitenkin edelleen seitsemän päivän mittainen leirijakso, joka toteutui 30 prosentissa kyselyyn vastanneiden nuorten seurakunnista.

Yli 45 prosenttia nuorista kertoi, että ainakin osa rippikoulutapaamisista tapahtui verkon välityksellä.

– Muutamassa seurakunnassa rippikoulu toteutettiin kokonaan etänä. Kyseessä on alle puoli prosenttia kaikista rippikouluista, mutta tämäkin ilmiö on olemassa, Vilppu Huomo kertoo.

Hänen mukaansa etärippikoulun havaittiin palvelevan hyvin niitä nuoria, jotka eivät eri syistä voineet lähteä leirille. Syyt voivat vaihdella sitovasta harrastuksesta vaikeuksiin toverisuhteissa.

– Joissain paikoin tätä vaihtoehtoa on tarkoitus tarjota jatkossakin.

Vilppu Huomo toivoo, että yhä useampi seurakunta ottaisi rippikoulun päätteeksi käyttöön valtakunnallisen kyselyn.

Lue myös arkistojuttu (2019): Kirkon kysely: Nuoret antoivat rippikoulun arvosanaksi 9-, kolme neljästä oppi uutta kristinuskosta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliPodcast: Martin Luther King Jr oli kirkon ristiriitaisin ihmisoikeustaistelija
Seuraava artikkeliArkkipiispa emeritus Kari Mäkinen: ”Kirkossa puhutaan omassa maailmassa, omalla kielellä, omista asioista”

Ei näytettäviä viestejä