Kirkon kulttuuri­palkinto kirjailija Pirkko Saisiolle romaanista Passio

Arkkipiispa Tapio Luoma luovutti Kirkon kulttuuripalkinnon kirjailija Pirkko Saisiolle. Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Kirjailija, ohjaaja ja näyttelijä Pirkko Saisio saa vuoden 2021 Kirkon kulttuuripalkinnon romaanistaan Passio. Arkkipiispa Tapio Luoma jakoi palkinnon Helsingissä tiistaina.

Palkintoperusteluissa todetaan, että Passio on laaja, kulttuurihistoriallinen läpileikkaus eurooppalaisen kulttuuriin ja historiaan, joka teoksessa alkaa 1400-luvun Firenzestä ja päättyy 1950-luvulle Helsinkiin.

"Saisio vie lukijan notkeasti eri tilanteisiin ja kuljettaa tarinaa ajasta toiseen asettamalla lukijan seuraamaan elämän iloja ja tragiikkaa. Tätä heijastaa talouden ja vallankäytön rajat niin juutalaisessa kulttuurissa kuin neuvostoajan vankileirillä. Juonen ytimessä kulkee kulta-aarre, ja keskiössä on ennen kaikkea ihmisen kurkottaminen onneen, rakkauteen ja toivoon", palkintoperusteissa todetaan.

Perusteiden mukaan kaiken aikaa mukana kulkee tuhon uhka ja elämän rajallisuus.

"Passion henkilöt katsovat kirkkoon ja Jumalaan ja etsivät vastausta. Saisio ei tarjoa pysyvää ja yksinkertaista vastausta, vaan kirjan juoni – tai sen puuttuminen – on kuva eurooppalaisen ihmisen etsinnän jatkumisesta."

Palkintoperusteissa todetaan, että Passio-teoksessa Saision kuvaus ihmisestä, elämästä ja Jumalasta on erityisen puhutteleva.

"Elämän intohimon ja myös kohtuuttomien vaikeuksien keskellä toivo ja pyhän kohtaaminen tapahtuvat yllättäen."

Pirkko Saision taiteellinen ura romaaneineen ja näytelmineen on kokonaisuudessaan ollut erittäin merkittävä, palkitsijat toteavat. Saisio on teoksissaan ihmisläheisellä, intohimoisella ja peräänantamattomalla tavalla puolustanut erityisesti tasavertaista naisten ja seksuaalisten vähemmistöjen kohtelua.

Kirkkohallitus myöntää vuosittain Kirkon kulttuuripalkinnon kristillisen sanoman kannalta merkityksellisestä esittävästä taiteellisesta toiminnasta ja kulttuuriteosta. Palkinto on arvoltaan 6 000 euroa. Sitä on jaettu vuodesta 1992.

Palkinto myönnetään kirkkohallituksen täysistunnon nimeämän työryhmän esityksestä.

Kotimaan arvion romaanista voit lukea täältä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kirkon kulttuuripalkinto kirjailija Pirkko Saisiolle romaanista Passio