Kirkon kulttuuripalkinto Agricolan kieltä tutkineelle Kaisa Häkkiselle

Kirkon kulttuuripalkinto 2017 on myönnetty professori emerita Kaisa Häkkiselle. Arkkipiispa Kari Mäkinen jakoi palkinnon tänään tiistaina Helsingissä.

Palkinnon perusteissa todetaan, että Kaisa Häkkinen on tehnyt mittavan uran suomen kielen historian ja etymologian tutkijana, yhtenä keskeisenä tutkimusalanaan Mikael Agricolan kieli. Agricolan ohella hän on tutkinut myös muuta reformaation alkuajan suomenkielistä liturgiaa, muun muassa Westhin koodeksia, vanhinta suomenkielistä liturgista lähdettä.

Häkkinen on tutkimusalansa popularisoija. Esimerkkinä tästä palkinnon myöntäjät mainitsevat lapsille tarkoitetun kirjan A sanoi Agricola (Kirjapaja 2017), jonka Kaisa Häkkinen on toimittanut yhdessä Tytti Issakaisen, Maisa Tomperin ja Pekka Rahkosen kanssa.

Kaisa Häkkinen on vaikuttanut myös erilaisissa reformaation merkkivuoden hankkeissa. Vuosina 2011–2014 hän toimi suomen kielen asiantuntijana virsikirjan lisävihkon suomenkielisessä työryhmässä. Tässä tehtävässä Häkkinen laajensi palkitsijoiden mukaan virsiemme kielellistä ilmaisua.

Kirkon kulttuuripalkintoa on jaettu vuodesta 1992 lähtien. Se myönnetään vuosittain tunnustuksena kristillisen sanoman kannalta merkityksellisestä taiteellisesta toiminnasta tai kulttuuriteosta. Palkinto on arvoltaan 6 000 euroa.

Aiempina vuosina palkinnon ovat saaneet muun muassa gospelmuusikko Jaakko Löytty, kirjailija Ulla-Lena Lundberg teoksellaan Jää sekä Kauneimmat joululaulut -tapahtuma.

Kulttuuripalkinnon saajasta päätti työryhmä, jonka jäseniä ovat ohjelmistosuunnittelija Antti Alanen, professori emerita Liisi Huhtala, toimintakeskuksen johtaja Anna-Mari Kaskinen, kirjailija Antti Nylén ja toimittaja Pekka Heikkilä.

Kuva: Pasi Leino

Lue myös arkistojuttu:

Itku ja hammasten kiristys – Kaisa Häkkinen tietää, että Agricolan ilmaukset elävät yhä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.