Kirkollisverolla vankka tuki Vapaa-ajattelijoiden vaalikoneessa

Kirkon verotusoikeudella on enemmistön eduskuntapuolueista vankka tuki, selviää Vapaa-ajattelijain Liiton vaalikoneesta, jossa on kysytty eduskuntavaaliehdokkailta kirkkoon ja uskoon ja uskontoihin liittyviä kysymyksiä.

Vaalikoneessa kysyttiin muun muassa, tuleeko luterilaisen ja ortodoksisen kirkon verotusoikeus poistaa.

Nykyisistä eduskuntapuolueista keskustan vastaajista 95 prosentin mielestä poisto ei ole ajankohtainen ainakaan tulevalla vaalikaudella. Vastaavat luvut ovat kokoomus 88 prosenttia, kristillisdemokraatit 93 prosenttia, perussuomalaiset 67 prosenttia, RKP 70 prosenttia ja SDP 70 prosenttia.

Sen sijaan vasemmistoliiton ehdokkaista 51 prosenttia ja vihreiden ehdokkaista 49 prosenttia katsoo, että verotusoikeuden purku on aloitettava seuraavan neljän vuoden kuluessa. Kummastakin puolueesta reilut 40 prosenttia katsoo, ettei verotusoikeuden poisto ole ajankohtainen.

Noin 2300 eduskuntavaaliehdokkaasta neljännes on vastannut tähän saakka kysymyksiin. Eduskuntapuolueiden ehdokkaita vastaajista on reilut 350. Monen puolueen vastaajamäärät ovat vielä varsin pieniä, mikä vaikuttaa myös vaalikoneen luotettavuuteen. Esimerkiksi keskustasta, kokoomuksesta ja RKP:stä vastaajia on vain noin parikymmentä puoluetta kohti, kun taas esimerkiksi kristillisdemokraateista 70 on vastannut.

Uusi Suomi on kiinnittänyt huomiota ehdokkaiden verraten vahvaan luomisopin kannatukseen biologian opetuksessa. Kun ehdokkailta kysyttiin, miten evoluutio tulee esittää peruskoulun biologiassa, 21 prosenttia opettaisi sen rinnalla luomisoppia. 75 prosenttia opettaisi evoluutiota vallitsevana tieteellisenä käsityksenä.

Kristillisdemokraattien ehdokkaista evoluution rinnalla luomisoppia opettaisi 71 prosenttia, Keskustan 38 prosenttia ja kolmanneksi eniten RKP:n 30 prosenttia. Vähiten luomisoppia biologian tunnilla esittäisi eduskuntapuolueista vihreät kolmen prosentin kannatuksella.

Vapaa-ajattelijoiden vaalikone

Edellinen artikkeliVäitös: Rasismi läsnä monimuotoisesti kouluissa
Seuraava artikkeliArkkipiispa Ylellä: Jossain menevät rajat

Ei näytettäviä viestejä