Kirkollis­kokouksen edustaja-aloite vaatii tehokkaampaa puuttumista seksuaaliseen häirintään seura­kunnissa

Tällä viikolla Turkuun kokoontuvalle kirkolliskokoukselle on jätetty edustaja-aloite, jossa vaaditaan seksuaalisen häirinnän vastaisten toimien vahvistamista kirkossa. Kirkolliskokous pidetään 3.–6.5.

Aloitteessa todetaan kirkon linjaavan, että seurakunnan toiminnan tulee olla kaikille turvallista, mikä edellyttää seksuaalisen ja sukupuolisen häirinnän nollatoleranssia. Kirkolla onkin aloitteen mukaan jo tapoja muuttua seksuaaliseen häirintään: Hiippakunnilla on koulutetut häirintäyhdyshenkilöt, joihin voi olla suoraan yhteydessä. Kirkon toimijoille suunnitellaan ja pidetään täsmäkoulutuksia aiheesta.

Toisaalta toiminta on aloitteen mukaan keskittynyt vahvasti työyhteisöjen väärinkäytöksiin, ei niinkään seurakunnan toiminnan epäkohtiin. Aloitteen tavoitteena onkin, että seksuaaliseen häirintään osattaisiin puuttua entistä paremmin erityisesti kirkon kasvatustyössä mutta myös kaikessa muussakin seurakunnan toiminnassa. Kirkon toiminnan siirtyminen verkkoympäristöön tuo lisää haasteita häirinnän tunnistamiseen.

”Ilman asianmukaista tietoa ja koulutusta kirkon työntekijöiden kyky puuttua ja ennaltaehkäistä seksuaalista häirintää on riittämätöntä”, aloitteessa kirjoitetaan.

Aloitteessa ehdotetaan, että kirkolliskokous pyytää Kirkkohallitusta edistämään asiaa.

Aloitteen ovat allekirjoittaneet seuraavat edustajat: Ville Kämäräinen, Katri Korolainen, Olli Kortelainen, Pasi Palmu, Minni Kuisma, Tuula Okkonen, Eija Juuma, Ilkka Pöyhönen, Katariina Pitkänen, Aila Kemppainen, Tarja Vehkaoja, Kirsi Hiilamo, Markku Jalava, Seija Kuikka, Joni Kumlander, Olli-Pekka Silfverhuth, Päivi Raunu, Timo Kaunisto, Peter Lindbäck, Mimosa Mäkinen, Marja Heltelä, Niilo Pesonen, Rolf Steffansson ja Tarja Välimäki.

Lue myös:

Kysely: Seura­kunnissa esiintyy häirintää, ja pappien työ­vuoroja järjestellään edelleen suku­puolen mukaan

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKolumni: Kun Jumalan sanaa saarnataan puhtaasti, syrjivästä kohtelusta ei ole huolta
Seuraava artikkeliHeidät valittiin turisti­papeiksi ja turisti­kanttoreiksi seuraavalle talvi­kaudelle

Ei näytettäviä viestejä