Kirkolliset kunniamerkit ovat harvoin jaossa

Kirkossa jaetaan ansiomerkkien ohella vielä painavimmin perustein kirkollisia kunniamerkkejä. Ne myöntää kirkkohallitus tai arkkipiispa.

Kirkolliset kunniamerkit ovat Pyhän Henrikin risti ja Mikael Agricolan risti, jotka myöntää arkkipiispa, sekä Seurakuntatyön kunniamerkki, jonka myöntää kirkkohallitus.

Seurakuntatyön kunniamerkki myönnetään kirkon työssä erityisesti ansioituneelle henkilölle. Kunniamerkit on suunnitellut taitelija Mauno Honkanen. Niihin liittyy kunniakirja.

Pyhän Henrikin risti myönnetään erityisesti ekumeenisista ansioista tai Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sisarkirkkoihin suhteita edistävästä toiminnasta.

Pyhän Henrikin ristiä voidaan myöntää myös lähetystyöhön liittyvistä ansioista tai ulkomaille suuntautuneesta humanitaarisesta toiminnasta. Se voidaan myöntää sekä suomalaisille että ulkomaalaisille henkilöille.

Mikael Agricolan risti myönnetään kotimaisena huomionosoituksena merkittävästä kirkon tarkoitusperiä edistävästä toiminnasta ja sen myöntämisessä voidaan ottaa huomioon myös suomalaisen kulttuurin kehittämiseen ja edistämiseen liittyvät ansiot.

Kunniamerkit myönnetään kunniamerkkitoimikunnan esityksestä. Ehdotuksia toimikunnalle voivat tehdä tuomiokapitulien kautta esimerkiksi seurakunnat.

Pyhän Henrikin ristin saajat

Pyhän Henrikin risti ja Mikael Agricolan risti perustettiin kirkolliskokouksessa vuonna 2005. Ensimmäiset ristit jaettiin 2007, jolloin Pyhän Henrikin ristin saivat emeritusarkkipiispa John Vikström ja emeritusprofessori Tuomo Mannermaa.

Vuonna 2008 Pyhän Henrikin ristin saivat presidentti Martti Ahtisaari, inkerinsuomalaisten rovasti Paul Saar ja Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo,

2009 piispa Tomas Shivute ja teologian tohtori h.c. Risto Lehtonen,

2010 piispa emeritus Leino Hassinen,

2011 piispa Munib A. Younan,

2012 professori emerita Marja-Liisa Swantz,

2013 ministeri Elisabeth Rehn sekä

2014 professori emeritus Eino Murtorinne.

Mikael Agricolan ristien saajat

Ensimmäiset Mikael Agricolan ristit saivat 2007 kirjailija ja suomentajaAnna-Maija Raittila (Nieminen) ja kansliapäällikkö (ministeri) Jaakko Numminen.

Vuonna 2008 Mikael Agricolan ristin sai professori Seikko Eskola,

2009 kirjailija Lassi Nummi, arkkiatri Risto Pelkonen ja teologian tohtori Jaakko Ripatti, 2010 rovasti Niilo Rauhala, oopperalaulaja professori Jorma Hynninen ja dosentti, TT Kyllikki Tiensuu,

2011 professori emerita Raija Sollamo,

2012 rovasti Esa Ruuttunen ja

2013 sosiaalineuvos, rovasti Antti Lemmetyinen.

Juttu kirkollisista ansiomerkeistä löytyy täältä. Ansiomerkki lämmittää mieltä.