Kirkolliset kunniamerkit Leena Kaartiselle ja Päikki Prihalle

Arkkipiispa Kari Mäkinen on jakanut Pyhän Henrikin ristin lastenlääkäri Leena Kaartiselle ja Mikael Agricolan ristin tekstiilitaiteilija, professori Päikki Prihalle tänään 21. huhtikuuta.

Leena Kaartinen toimi yli 30 vuoden ajan terveydenhuollon tehtävissä pääosin Afganistanissa, mutta myös Etiopiassa. Kaartinen opiskeli lääkäriksi Saksassa ja lähti vuonna 1971 Afganistaniin.

Kaartinen keskittyi työssään etenkin naisten ja lasten terveydenhuollon tehtäviin. Hän työskenteli useissa avustusjärjestöissä. Kaartinen on sekä kansainvälisen terveydenhuollon että Afganistanin asiantuntija. Kaartinen on kirjoittanut useita kirjoja kokemuksistaan lastenlääkärinä kehitysmaaolosuhteissa. Vuonna 2005 Time-lehti nosti hänet Eurooppalaiset sankarit – listalleen, ja hän oli yksi neljän henkilön joukkoa, jotka Time lehti nimesi Auttaviksi Sankareiksi.

Päikki Priha on valmistunut tekstiilitaiteilijaksi vuonna 1972 ja suorittanut taiteen kandidaatin tutkinnon vuonna 1984 sekä taiteen lisensiaatin tutkinnon vuonna 1990. Priha väitteli tohtoriksi vuonna 1991. Hän sai professorin arvonimen 1998.

Priha on suunnitellut kirkkotekstiilejä useisiin kirkkoihin. Hän on toiminut kirkollisissa luottamustehtävissä. Hän on kirjoittanut useita kirkkotekstiilejä käsitteleviä kirjoja ja tekstejä. Prihalle myönnettiin Kirkon kulttuuripalkinto vuonna 2004, ja Kirkkotaiteen Engel-palkinto vuonna 2010. Priha on saanut myös Seurakuntatyön kultaisen ansiomerkin.

Edellinen artikkeliEnsimmäinen avioliitto päättyy eroon 39 prosentin todennäköisyydellä
Seuraava artikkeliTalouspolitiikka veti vaaleissa arvokeskustelua enemmän

Ei näytettäviä viestejä