Kirkoille esitetään oikeutta rahankeräyksiin kriisitilanteissa

Hallitus esittää rahankeräyslakiin muutosta, joka jatkossa antaisi Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle ja Suomen ortodoksiselle kirkolle oikeuden toimeenpanna rahankeräyksiä. Hankkeen tavoitteena on myös selkeyttää rahankeräyslakia.

Lakihankkeen taustalla on keväällä 2012 valmistunut esiselvitys rahankeräyslain muutostarpeista. Kirkoilla ei ole toistaiseksi oikeutta toimeenpanna rahankeräyksiä, mutta jatkossa lakiin voitaisiin lisätä seurakuntien oikeus kerätä rahaa diakoniatyön tarkoituksiin.

Kirkkohallitus pitää sisäasianministeriölle antamassaan lausunnossaan hyvänä, että luterilaisella kirkolla olisi oikeus toimeenpanna rahankeräyksiä erilaisissa kriiseissä olevien ihmisten auttamiseksi.

Kirkkohallituksen lausunnossa korostetaan, että olisi tarkoituksenmukaista, että jatkossa rahankeräyslupa myönnettäisiin hiippakuntien sijaan seurakunnille, seurakuntayhtymille ja Kirkon diakonirahastolle ja että rahankeräysmahdollisuus olisi yhtymien lisäksi myös Kirkkohallituksella. Kirkon diakoniarahasto on Kirkkohallituksen yhteydessä toimiva valtakunnallinen kirkon yhteinen avustusrahasto, joka avustaa Suomessa ahdingossa eläviä.

Mikäli kirkossa meneillään oleva seurakuntarakennetta koskeva uudistus toteutuu, tulevaisuudessa kaikki seurakunnat kuuluvat seurakuntayhtymiin.

Kirkon diakoniarahaston jakamat avustukset kohdistuvat muun muassa äkillisten katastrofien uhreille tai esimerkiksi sairauksien, työttömyyden ja ylivelkaantumisen vuoksi taloudellisesti vaikeuksiin joutuneille.

Tällä hetkellä Kirkon diakoniarahasto saa rahoituksensa muun muassa kolehteina ja lahjoituksina, mutta sillä on aikaisempina vuosina ollut jonkin verran keräystoimintaa, johon se on saanut keräysluvan.

Lausunnossa todetaan, että rahankeräysluvan myöntämistä kirkkohallitukselle puoltaa myös se, että Kirkon diakoniarahasto voi valtakunnallisena toimijana niin haluttaessa olla ainoa keräyksen toimeenpanija luterilaisessa kirkossa.

Lue myös: Kirkot ja yliopistot tulossa rahankeräyslain piiriin

Edellinen artikkeliKoulun Aamu nettiin
Seuraava artikkeliLestadiolaisten nettikeskustelut: Voimaannuttavaa levottomuutta

Ei näytettäviä viestejä