Kirkkovene päätti nauraa ja naurattaa

Facebookissa on muutaman kuukauden ajan vaikuttanut kirkolliseen huumoriin erikoistunut Kirkkovene -sivu. Sivuston taustalla on joukko kirkossa työskenteleviä tai sen lähipiirissä vaikuttavia ihmisiä. Sivusto on lyhyessä ajassa kerännyt vajaat 1500 tykkäystä. Se on kirkolliselle sivulle hyvä luku.

Toimikunta haluaa tehdä työtään anonyyminä, mutta Kotimaa24 tavoitti yhden idean isistä. Hänen mukaansa sivuston huumorin tyylilaji on lähinnä hyväntahtoinen parodia.

- Välillä kirkon touhuissa ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Me päätimme nauraa ja naurattaa. Täytyy sanoa, että kirkon työntekijälle näiden vitsien laatiminen ei ole vaikeaa. Kieltämättä osa vitseistä aukeaa paremmin työntekijän näkökulmasta, nauramme tässä usein myös itsellemme.

Toisaalta esimerkiksi muutamat jääkiekko-aiheiset päivityksemme ovat levinneet kirkon piiriä laajemmalle.

Onko olemassa kiellettyjä aiheita tai henkilöitä joista Kirkkovene ei halua vääntää huumoria?

- Pelkästään kirkon hallinnon hölmöys ja lukemattomat asiantuntijat takaavat, että vitseille riittää aiheita. Jeesuksella emme halua lähteä tekemään pilaa ja toisaalta emme ota ketään yksittäistä ihmistä pilan kohteeksi.

Usko ja hengellisyys on vaikeahko mutta tärkeä huumorinlähde. Onko joku ehtinyt jo pahoittaa mielensä?

- Luulen, että olemme vielä liian pieni ja söpö, jotta kukaan voisi todella julkisesti pahoittaa mielensä. Toki todellisuuden ja vitsin välinen ero saattaa sumentua, jos jotain päivitystämme linkitetään muualle ja alkuperäinen konteksti katoaa. Silloin muistutamme, että kyse on hyväntahtoisesta huumorista. Uskon kuitenkin vakaasti, että yhteinen huumorisivusto tekee hyvää kirkon työntekijöille ja muillekin aihepiiristä iloa saaville. 

Miltä näyttää vielä suhteellisen tuoreen huumorisivuston tulevaisuus?

- Menemme päivä vain ja hetki kerrallaan. Teemme tätä niin kauan kun tekijöilläkin on hauskaa. Suurin pelkomme on, että jonakin aamuna herätessä huomaa olevansa töissä kirkkohallituksen huumoriasiantuntijana tai että sivusto löytyy äkillisesti jonkin kirkollisen tahon toimintakertomuksesta onnistuneena projektina.

Lue erilaisista kirkollisista huumorisivuista lisää 23.1. ilmestyvästä Kotimaasta!

Lue myös Iltakirkko parodioi kirkollisia uutisia