Kirkkokunnan uusi johtaja: ”Seurakuntien kiinnostus liittyä Helluntakirkkoon on lisääntynyt”

Suomen Helluntaikirkon uudeksi johtajaksi on valittu Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja Mika Yrjölä, 45.

Helluntaikirkko on rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta, johon kuuluu 8 500 jäsentä. Suurin osa Suomen noin 45 000 helluntailaisesta kuuluu yhdistyspohjaisiin seurakuntiin.
Onko helluntailiikkeen kahtiajako vaikea asia?

– En puhuisi enää kahtiajaosta, vaan kahdesta eri näkemyksestä. Onpa joku ehdottanut, että jokaisen seurakunnan pitäisi olla erillinen rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta. Helluntaikirkko syntyi vuonna 2002 muuttuneeseen yhteiskunnalliseen tilanteeseen, ja sen synnyttäminen oli pitkä prosessi.

Mikä helluntailiikkeessä on tällä hetkellä kuuma peruna?

– Kysymys naispastoreista puhuttaa edelleen. Meillä Saalemissa nainen on pastorina, mutta jokainen seurakunta on itsenäinen tekemään ratkaisunsa. Tiettävästi parissa seurakunnassa nainen kuuluu myös vanhimmistoon. Meillä naiset ovat kyllä mukana ylimmässä johdossa, mutta eivät vanhimmistossa.

– Suhde Helluntaikirkkoon ei ole kuuma peruna, vaan peruna, jota märehditään usein keskusteluissa. Viime aikoina seurakuntien kiinnostus liittyä Helluntaikirkkoon on lisääntynyt.

Puhuttaako uusi avioliittolaki?

– Meidän näkemyksemme avioliitosta on yksimielinen, se on miehen ja naisen välinen. Vihkimisasia ei ole noussut meillä esiin. Helluntaikirkko sai vihkimisoikeuden vasta kymmenkunta vuotta sitten.

Kuinka meneillään oleva reformaation merkkivuosi näkyy helluntailiikkeessä?

– Olemme saman Isän lapsia. Helluntailiikkeen yhteisen Kesäkonferenssin teema on ”Suomalainen usko”. Siellä on yksi päivä omistettu reformaation perusperiaatteiden käsittelyyn, erityisesti Raamatun. Olemme osa protestanttista suuntausta ja ylpeitä siitä. Lutherin periaatteet yksin uskosta, yksin armosta ja yksin Raamattu ovat meillekin tärkeitä painotuksia. Lutherin ajatusten esillä pitäminen on luonnollista, sillä elämme keskellä luterilaista kulttuuria. Kuulija löytää julistuksestamme tuttua.

Minkälaisia teesejä helluntaiseurakuntien oviin kannattaisi naulata tai teipata?

– Ottaisin mallia Lutherista ja pyrkisin takaisin alkuperäiseen. Miten tehdä tuoreeksi helluntailiikkeen korostuksia eli Jumalan sanaa ja Pyhän Hengen työtä?

Olet syntynyt Singaporessa, kasvanut Indonesiassa ja työskennellyt Australiassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Mitä tällainen globaali henkilöhistoria antaa työhösi?

– Vanhempani olivat lähetystyöntekijöitä, kuten isovanhempanikin. Työskentely maailmalla on avartanut katsantokantaani, enkä kulje laput silmillä luulemassa, että vain suomalainen helluntailiike on ainoa tapa toimia oikein. Seurakunnassamme on 50 eri kansallisuutta edustavia jäseniä. Taustastani johtuen en pelkää kohdata erilaisia kulttuureja.

Kuva: Olli Seppälä. – Olemme saman Isän lapsia ja meidän kannattaisi olla tekemisissä toistemme kanssa varsinkin konkreettisten asioiden, kuten maahanmuuttajien vastaanottamisessa tai köyhien auttamisessa, sanoo Helluntaikirkon uusi johtaja Mika Yrjölä.

Lue myös:

Vapaakristilliset vähemmistökirkot kokoontuvat juhannuksena juhlimaan reformaatiota yhdessä

Helluntaikirkon jäsenmäärä hienoisessa kasvussa

Helluntaikirkon johtajaksi Usko Katto

Edellinen artikkeliAteisteille ja uskonnottomille kansallisylpeys on keskimääräistä tärkeämpää
Seuraava artikkeliSimo Peura Radio Deissä: ”Kirkon piirissä on tapahtunut lohkeamisia”

Ei näytettäviä viestejä