Kirkkoherran hakuvaatimuksena raamatullisuus – Mitä ihmettä?

Moni tuoreen Kotimaan lukija hieraisi silmiään lukiessaan Paikkoja avoinna -osastossa Joroisten kirkkoherran hakuilmoitusta. Yhtenä viran hoitamisen edellytyksenä mainittiin raamatullisuus, virkailmoituksissa harvemmin nähty sana.

Lokakuussa eläköityvä Joroisten kirkkoherra Teuvo Karjalainen kertoo, että ilmoituksella haetaan hänen seuraajakseen "turvallista linjaa" edustavaa ehdokasta. Maalaisseurakunnassa, jossa seurakuntaväki on iäkästä, liberaalit näkemykset eivät ole suosiossa.

– Termi raamatullinen viittaa klassisen kristinuskon mukaiseen Raamattu-uskollisuuteen, Karjalainen selventää.

Linjauksella ei kuitenkaan ole tarkoitus karkottaa naishakijoita. Naispapit hyväksytään Karjalaisen mukaan Joroisissakin.

– Sen sijaan suhtautuminen homoseksuaalisuuteen on vedenjakaja.

Karjalaisen mukaan ilmoituksen sanamuodot ovat kirkkoneuvoston päättämiä, mutta hän on itse samoilla linjoilla. Hänen omaan työhistoriaansa kuuluu 25 vuotta Kansanlähetyksen palveluksessa.

Joroisten virkailmoituksessa hakijoilta edellytetään myös hengellistä johtajuutta sekä hallinnon taitamista, talouden tuntemusta ja henkilöjohtamisen taitoa. Karjalainen myöntää, että näitä taitoja esiintyy harvoin samalla henkilöllä.

– Näen kirkossamme paljon hyviä pastoreita, mutta paljon huonoja kirkkoherroja. Kirkkoherran tehtävä on vaikeampi kuin kunnan johtaminen. Hänen täytyy ymmärtää syvästi taloutta ja johtaa taloudellisia linjauksia. Kirkkoherralta vaaditaan kokonaisvaltaista näkemystä. Seurakuntaa pitää johtaa kuin keskisuurta yritystä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kirkkoherra: "Vakaumuksesta vaietaan kirkon töissä"