Kirkko­herra Perkkaan kappelin palosta Espoossa: ”Erittäin suosittu vihki- ja kaste­paikka, merkittävä menetys”

Kirkkoherra Kalervo Salo Perkkaan kappelin palopaikalla Espoossa 14.4.2022

Espoon Leppävaarassa aivan Kehä I:n tuntumassa sijaitseva Perkkaan kappeli on tuhoutunut tulipalossa. Kappeli syttyi palamaan kiirastorstain vastaisena yönä. Hirsirakenteisesta kappelista ehdittiin pelastaa ehtoollisvälineistöä, messukasukoita ja kirkkotekstiilejä.

– Yöllä oli syttynyt, puoli neljän maissa saatiin hälytys. Näyttää siltä, että on palanut kivijalkaan asti, Leppävaaran seurakunnan kirkkoherra Kalervo Salo suri aamulla.

Sammutustyöt jatkuivat vielä torstaiaamun ajan.

Vuonna 1929 rakennettu kappeli oli Espoon toiseksi vanhin kirkkotila. Se rakennettiin aikanaan vapaaehtoisvoimin. Alberga-Leppävaaran kirkonkannatusyhdistys ja Alberga svenska kyrkoförening luovuttivat rakennuksen Espoon seurakunnille 1954.

– Se oli hyvin kaunis ja koristeellinen ja erittäin suosittu vihki- ja kastepaikka. Se on suuri menetys Leppävaaran seurakunnalle ja Espoon ruotsinkieliselle seurakunnalle, joka on sitä käyttänyt. Espoossa on sukuja, joiden jäsenet muistavat isovanhempiensa olleen mukana sitä rakentamassa. Siinä mielessä se on merkittävä menetys, Salo kertoo.

Hänen mukaansa kappelin mukana tuhoutui ilmeisesti myös taideteoksia, kuten alttaritauluna ollut taiteilija Ville Vallgrenin tekemä ja lahjoittama krusifiksi sekä leppävaaralaisen taiteilijan Anna Sahlsténin maalaus Hyvä paimen.

Pelastuslaitos on kertonut julkisuudessa palon syttyneen rakennuksen ulkopuolelta. Palo ei kuitenkaan levinnyt samalla tontilla sijaitsevaan Perkkaan seurakuntataloon.

Perkkaan kappeli oli peruskorjattu vuonna 2014 ja sillä olisi Kalervo Salon mukaan ollut käyttöä pitkälle tulevaisuuteen. Sitä on käyttänyt myös Espoon seurakuntien kansainvälinen toiminta, jolle joudutaan nyt etsimään uudet tilat.

– Tänä iltana oli tarkoitus viettää siellä kiirastorstain ehtoolliskirkkoa, Salo sanoo.

Ehtoollisen vietto toteutuu nyt kappelin pihamaalla, raunioilla.

Päivitetty 14.4.2022 kello 13.30. Vahvistettu tieto, että kiirastorstain ehtoollista vietetään kappelin pihalla.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kirkkoherra Perkkaan kappelin palosta Espoossa: ”Erittäin suosittu vihki- ja kastepaikka, merkittävä menetys”

Edellinen artikkeliEuroopan kirkkojen johtajat toivottavat julki­lausumassa pakolaiset terve­tulleiksi
Seuraava artikkeli”Kasvu­vuosina sain tottua siihen, että minua pitää suvaita” – Helsingin kirkko­valtuuston puheen­johtaja Hanna Mithiku täyttää 40 vuotta

Ei näytettäviä viestejä