Kirkkoherra kirjoitti avoimesti poikansa homoseksuaalisuudesta

Sastamalan seurakunnan kirkkoherra Ari Paavilainen kirjoitti seurakuntansa lehden Sananjalan pääkirjoituksessa, miten hän on kokenut poikansa homoseksuaalisuuden, joka selvisi hänelle noin vuosi sitten. Lehti ilmestyi eilen ja palautetta on jo tullut.

- Palaute on ollut myönteistä. Eniten hyvää palautetta suhteessa on tullut nuorilta aikuisilta, joille asia on ajankohtainen. Mutta yllättävän paljon hyvää palautetta on tullut myös vanhemmilta ihmisiltä ja vanhemmilta, jotka ovat pohtineet tätä omassa perheessään, ja se on saattanut olla myös salattua.

Koskettavasti kirjoitettu tekstiä on alettu jakaa myös aktiivisesti sosiaalisessa mediassa.

"Odotan tämän nuoren miehen ja hänen poikaystävänsä tapaamista. Onhan kyseessä oma poikani", kirkkoherra päättää kirjoituksensa.

Hän kertoo, ettei ole vielä tavannut poikaansa ja tämän poikaystävää.

- Opiskelijat ovat kiireisiä. Kai siinä asiassa on myös vähän jännitystä tavallaan heidän puoleltaan. Mites tämä nyt menee, kun tuon isä on pappi. Olen ilmaissut asian niin, että hieno juttu, minä odotan, olisi kiva nähdä, Paavilainen kertoo.

Suomessa keskustellaan paraikaa sukupuolineutraalista avioliittolaista. Paavilainen koki kirjoittamisen tärkeäksi senkin vuoksi.

- Totesin, että minun perheessä tilanne on tällainen. Jos painostusta tulee kirkossa ikään kuin kummaltakin suunnalta, voi huomata kumartelevansa kahteen eri suuntaan ja se ei ole kauhean hyvä. Koin, että asian avaaminen tuolta kannalta auttaa ymmärtämään, miksi suhtaudun asioihin niin kuin suhtaudun. Tässä on inhimillinen aspekti, kenestä puhumme kun puhumme näistä asioista. Puhumme ihmisistä ja joidenkin lapsista, joilla on vanhemmat. He eivät ole vain joitakin toisia, jotka olisivat tämän ihmisyyden ulkopuolella.

Paavilainen sanoo, ettei hänellä ole selkeää kantaa tasa-arvoiseen avioliittolakiin tai hän ei halua ainakaan lähteä sitä julkisuudessa julistamaan.

- Tietoisesti vältin olla tekemättä kirjoituksessani kannanottoa. Koetin lähteä siitä, että faktat ovat tässä. Kokisin hyväksi, että tällainenkin asia olisi sellainen, että sen kanssa voi olla avoin. Toivon, että kirkossa ei tarvitsisi olla erikseen sateenkaarimessuja ja tavallisia messuja, vaan että mahduttaisiin samaan kirkkoon.

- Kyllä ymmärrän, että joku ei ymmärrä asiaa ja sekin on luvallista.

- Olen miettinyt poikani kohdalla myös lapsia, että on harmi, että ei tule lapsia. Mutta hei, voisiko adoptoida! Olisi se hienoa, että saisin lapsenlapsia, Paavilainen sanoo.

Kaiken kaikkiaan Paavilaisella on neljä lasta.

Lue Paavilaisen kirjoitus täältä

(Kuva Ari Paavilaisesta: Sastamalan seurakunta)