Kirkkohallitus päätti: Sähköiset kokoukset ovat mahdollisia kirkossakin – kirkolliskokous siirtyy

Kirkkohallituksen täysistunto päätti tiistaina 24.3. mahdollistaa seurakunnan ja seurakuntayhtymän toimielinten sekä kirkkohallituksen toimielinten sähköiset kokoukset. Päätös koskee seurakuntien kirkkovaltuustoja, kirkkoneuvostoja ja johtokuntia sekä seurakuntayhtymien vastaavia toimielimiä. Päätös koskee myös kirkkohallituksen täysistuntoa, virastokollegiota ja kirkkohallituksen asettamia johtokuntia.

Kirkkohallitus antoi myös väliaikaisen määräyksen seurakuntien, seurakuntayhtymien ja kirkkohallituksen hallinnosta poikkeusoloissa. Sen mukaan kirkkovaltuustojen päätösvaltaa voidaan poikkeusaikana siirtää kirkkoneuvostoille, jos päätösvaltaista kirkkovaltuuston kokousta ei saada koolle. Sama koskee seurakuntayhtymän hallintoelimiä.

Kirkkohallitus katsoo, että kirkon ja seurakuntien luottamushenkilöt voitaneen rinnastaa kunnallisiin luottamushenkilöihin. Siksi valmiuslain asettamat rajoitukset yli kymmenen hengen julkisille kokouksille ja yli 70-vuotiaisen liikkumiselle eivät koske kirkon lakisääteisiä toimielimiä. Vielä viime viikolla kirkkohallitus ohjeistikin, että poikkeuslain julkisia kokoontumisia koskeva rajoitus ei koske seurakuntien kirkkovaltuustoja ja -neuvostoja.

Kirkkohallitus kuitenkin huomauttaa tiedotteessaan, että rajoitusten taustalla on pyrkimys estää koronaviruksen leviäminen ja suojata iäkkäitä henkilöitä.

Väliaikainen määräys tulee voimaan 25.3.2020 ja on voimassa yhtä kauan kuin valmiuslain käyttöönottoasetukset ovat voimassa, mutta enintään 31.8.2020 saakka.

Koronapandemian ja poikkeusolojen vuoksi kirkkohallituksen täysistunto totesi myös, että kirkolliskokous siirtyy toukokuulta myöhemmin päätettävään ajankohtaan. Kirkolliskokouksen piti kokoontua Turkuun uudella kokoonpanolla toukokuun ensimmäisellä viikolla.

Kuva: Olli Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.