Kirjailija ja filosofi Torsti Lehtinen on kuollut

Torsti Lehtinen työhuoneensa parvekkeella Kalliossa 2019. Kuva: Heidi Rantala.

Kirjailija, filosofi, kääntäjä ja kulttuurivaikuttaja Torsti Lehtinen on kuollut 81-vuoden iässä lauantaina 16. syyskuuta Helsingissä. Helsingin Sanomien mukaan Lehtistä saattohoidettiin Suursuon sairaalassa.

Kymmeniä teoksia julkaissut Lehtinen ehti elää värikkään, itsensä näköisen elämän. Kutsumus ja toivo kantoivat häntä ja tekivät Kallion katujen pojasta kirjailijan. Filosofian ja teologian pariin Lehtisen johdatti erityisesti yksi mies, Sören Kierkegaard. Kerran nuoruuden retket veivät Lehtisen Kööpenhaminaan. Puistonpenkillä hurjassa seurassa istuessaan hänet täytti valtava eksistentialistinen ahdistus. Nuori Lehtinen marssi oikopäätä kirjastoon ja avasi sattumanvaraisesti Kierkegaardin kirjan. Matka filosofian ja teologian maailmaan alkoi. Sen jälkeen tapahtui paljon. Lehtinen jätti jälkeensä laajan tuotannon, johon mahtuu muun muassa käännöstöitä, filosofiaa, runoutta ja romaneja.

LEHTISEN ENSIMMÄINEN julkaistu teos oli romaani Kun päättyy Pitkäsilta. Vielä 2019 Lehtinen kertoi sen olevan hänelle itselleen hänen kirjoistaan rakkain. Monien kirjojen, töiden, asuinpaikkojen ja vaiheiden jälkeen Lehtinen kotiutui uudelleen Helsingin Kallioon, missä hänen kotinsa ja työhuoneensa sijaitsi. Helsingin yliopiston teologian opiskelijoiden lehden Kyyhkysen haastattelussa (2019) Lehtinen kertoi, että "mikäli ihmisellä voi jotain maallista kotia olla, niin minun on täällä... Tänne palattuani suutelin asfalttia kuin paavi maata... Sittemmin olen sanonut, että Kallion kirkko on minun koivuni ja paloaseman punainen valo minun tähteni."

Lehtinen kertoi samassa haastattelussa olevansa onnellinen siitä, että hänen elämässään on ollut paljon toivoa. Hän totesi aina kokeneensa suurta kaipausta ja janoa, mutta saaneensa toivoa niistä hetkistä, jolloin on huomannut olevansa janoa vailla.

– Noina janottomina hetkinä koko olemukseni on hymissyt "ei minulta mitään puutu". Nuo hetket ovat olleet pelkkää kiitosta. Olen kokenut niitä Uspenskin katedraalissa sekä Valamon luostarin tai Kallion kirkossa käydessäni ja istuessani siellä hetken hiljaisuudessa. Astuessani ulos ja nähdessäni kirkon hämärän jälkeen päivänvalon, koittaa sellainen hetki, ettei alituinen hillitön jano minua riivaa. Elämä on täyttä. Jos silloin kuolisin, voisin sanoa kuin Job: "Kuolin elämästä kyllikseni saaneena".

VUONNA 2020 Lehtiseltä ilmestyi runo- ja aforismikokoelma Matissen kappeli (Basam Books), jonka nimen hän lainasi kuvataiteilija Henri Matissen nimeä kantavasta kappelista. Matisse suunnitteli kappelista uransa huipentumaa, kaiken summaavaa elämäntyön sinettiä. Nyt Torsti Lehtinen on saanut kappelinsa valmiiksi. Se löytyy Lehtisen tuotannon tuhansilta sivuilta. Niiltä kaikuu vielä kauan Torstin teeskentelemätön, herkänrouhea ja oivaltava ääni, joka on tuonut ja tuo toivon ja oivalluksen hetkiä niin kovin monille. Vaikka riveillä kuvattaisiinkin janoa, säteilee rivien väleistä väkevää toivoa.

Niilo Rantala

Katkelmat Kyyhkysen haastattelusta pohjautuvat Niilo Rantalan vuonna 2019 tekemään henkilökuvaan.