Kiista sijainnista repii kapitulia kahteen osoitteeseen – Uusi ehdotus: Istuntosali Lapualle, työhuo

Lapuan hiippakuntavaltuusto puoltaa tuomiokapitulin sijaintiriitaan ratkaisua, jossa kapitulin tiloja ripoteltaisiin eri paikkakunnille. Hiippakuntavaltuusto tukee tuomiokapitulin esitystä, jossa osa tuomiokapitulin tiloista vuokrattaisiin Lapualta. Osa tiloista jäisi Seinäjoelle.

Lapuan hiippakuntavaltuusto käsitteli asiaa kokouksessaan eilen keskiviikkona. Tuomiokapitulin lakimiesasessorin Tuomas Hemmingin mukaan Lapualta esitetään vuokrattavaksi Poutuntiellä sijaitsevaa noin 80 neliömetrin kokoista tilaa.

Lapualle tulisivat suunnitelman mukaan kapitulin istuntosali, työnohjaustila sekä työskentelytila piispan ja työntekijöiden käyttöön. Kapitulin työntekijöiden työhuoneet säilyisivät nykyisissä, noin 300 neliömetrin kokoisissa tiloissa Seinäjoella. Kolmas toimipiste olisi Jyväskylässä, missä on ollut hiippakuntatoimisto vuodesta 1979.

Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulin sijainnista on kiistelty jo vuosia. Tuomiokapituli esitti siirtymistä Lapualta Seinäjoelle vuonna 2013, mutta kirkkohallitus hylkäsi esityksen.

Vuonna 2014 kapituli kuitenkin muutti väistötiloihin Seinäjoelle sisäilmaongelmien takia. Vuonna 2015 Kirkon keskusrahasto osti Lapuan piispalle Seinäjoelta uuden virka-asunnon. Lapualla tuomiokapituli ja piispan virka-asunto olivat sijainneet samalla tontilla.

Vuosien varrella Seinäjokea on pidetty verkostoitumisen kannalta hyvänä sijaintipaikkana. Lapuaa on puollettu historiallisista ja hiippakunnan identiteettiin liittyvistä syistä.

Seinäjoen ja Lapuan välimatka on noin 25 kilometriä.

Vanhoja tiloja Lapualla yritetään myydä

Hiippakuntavaltuuston mukaan nyt esitetyssä mallissa tilaratkaisut sekä palvelevat tuomiokapitulin toimintaa että tukevat hiippakunnan identiteetin säilyttämistä Lapuan hiippakuntana. Tuomiokirkko säilyisi edelleen Lapualla, ja hiippakunta olisi yhä nimeltään Lapuan hiippakunta.

Ratkaisua päädyttiin esittämään sen jälkeen, kun hiippakuntavaltuusto keväällä totesi, että tuomiokapitulin toimitila-asia tulee ratkaista vuoden 2018 aikana. Kapituli oli jäänyt vuosiksi väistötiloihin, eikä asiaa ole käsitelty virallisesti loppuun.

Kirkkohallitus on todennut, että Lapuan vanhojen toimitilojen kunnostaminen ei ole kannattavaa. Kirkon keskusrahaston johtaja Leena Rantanen vahvistaa Kotimaa24:lle, että Lapuan tuomiokapitulin vanhoja tiloja yritetään myydä.

Rantasen mukaan uusien tilojen vuokraamista Lapualta käsitellään kirkkohallituksen virastokollegiossa joulukuussa.

Lapualle keskittäjät vetoavat omalla aloitteella

Hiippakuntavaltuustolle jätettiin 6. marraskuuta myös seurakuntalaisaloite, jossa vaaditaan toimintojen keskittämistä Lapualle. Aloitteen allekirjoitti 27 seurakuntalaista Lapualta, Seinäjoelta, Ilmajoelta, Kauhavalta, Vaasasta ja Alajärveltä.

Aloitteen mukaan tilakysymykset eivät pakota kapitulia Seinäjoelle, vaan normaalit toimistotilat noin kymmenelle työntekijälle ja kokouksille löytyvät nopeasti lähes kaikkien hiippakuntaan kuuluvien seurakuntien alueelta.

Hiippakuntavaltuuston tiedotteen mukaan tuomiokapituli ei aloitteen jättämisaikataulun takia pystynyt valmistelemaan aloitetta keskiviikon kokoukseen. Hiippakuntavaltuustossa ehdotettiin, että tilalausunto käsiteltäisiin vasta myöhemmin yhdessä seurakuntalaisaloitteen kanssa. Äänin 10–9 valtuusto kuitenkin päätti jatkaa asian käsittelyä eilisessä kokouksessa.

Aloitteen ensimmäisiin allekirjoittajiin kuuluva lapualainen kirkkovaltuutettu Pentti Lemettinen katsoo, että hiippakuntavaltuuston keskiviikkoinen lausunto esitetään kompromissina.

– Hiippakunnan johdon näkökulmasta tämä voi olla kompromissi. Lapualaisesta näkökulmasta tämä ei ole kompromissi, sillä voimassa olevan päätöksen mukaan tuomiokapituli sijaitsee Lapualla.

Kuva: Lapuan tuomiokirkko. Jukka Granström.

Lue myös:

Tuomiokapituli sittenkin Seinäjoelle? – Lapua ei anna periksi (27.1.2015)

Edellinen artikkeliPaavi Franciscus ei maininnut vainottua rohingya-vähemmistöä puheessaan Myanmarissa
Seuraava artikkeliSelvitys: Valtaosa amerikkalaisista kristityistä ajattelee, että sukupuoli on biologinen sukupuoli

Ei näytettäviä viestejä