Kenen nimi myy nyt kristillisessä kirjakentässä?

Viime aikojen myydyimmän yksittäisen kristillisen kirjan tekijää on vaikea nimetä. Ja oikeastaan kirjasta on markkinoilla monta versiota. Kyseessä on Virsikirja, jossa on mukana uusia virsiä eli Virsikirjan lisävihko.

Kirjaa ostavat isoina erinä seurakunnat, yksittäisiä kappeleita tavalliset veisaajat.

Mutta kuka on tällä hetkellä Se Nimi kristillisessä kirjakentässä? Kenen nimi kiinnostaa ja myös myy?

***

Yksiselitteistä vastausta on vaikea löytää, sillä kristilliset kirjamarkkinat ovat pirstoutuneet. Yhtäällä on kirkollinen vakaata kristillistä ja luterilaista näkökulmaa korostava ostajakunta. Herätyskristillisiin alaryhmiin jakautunutta ostajakuntaa puolestaan kiinnostavat esimerkiksi maailmanloppu, henkilahjat tai hengellinen sodankäynti.

Lisäksi kristillisen kirjan liepeillä on paljon uushenkistä kirjallisuutta, jolla saattaa olla vahva yhtymäkohta kristilliseen perinteeseen. Esimerkkinä enkelikirjoistaan tunnettu Lorna Byrne, jolta on suomennettu paitsi jo useamman vuoden takainen supersuosittu Enkeleitä hiuksissani (2009) myös neljä muuta kirjaa, viimeksi Taivaallinen rakkaus (2014).

Markkinoiden pirstaleisuudesta johtuen kristillisistä kirjakaupoista ei saa kaikkia samoja kirjoja, sillä kauppiaat kokevat joidenkin kirjojen olevan liian liberaaleja tai liian konservatiivisia. Yleiskirjakaupoissa taasen kristillisen kirjan valikoimat ovat varsin suppeat ja osin sattumanvaraiset.

***

Maamme suurin kristillinen kirjakauppa on Kotimaata julkaisevan Kotimaa Oy:n omistama Sacrum. Sen yksikönjohtaja Susanna Mäntyranta sanoo, että oikeastaan tällä hetkellä on vain yksi nimi, jonka uusi kirja herättää aina huomiota, ja se myös myy.

– Emerituspiispa Eero Huovinen. Esimerkiksi hänen kirjansa Pappi? tai Saarna? ovat nimiltään hyvin sisäänpäin kääntyneitä, mutta ne ovat kiinnostaneet lukijoita. Saarna?-kirjaa ovat ostaneet myös muut puheista kiinnostuneet kuin papit.

Huovinen julkaisee harvakseltaan, mutta Anna-Mari Kaskinen sitäkin enemmän. Häneltä tulee vuosittain useita kirjoja, joista puolet on sisällöltään ei-kristillisiä.

Virsirunoilijanakin tunnettu Kaskinen on ylivoimaisesti tuotteliain kirkkoa lähellä oleva suomalainen kirjailija.

Yllättävä nimi Sacrumin myytyjen kirjojen listalla juuri nyt on yhdysvaltalainen pastori John Burke. Häneltä on suomennettu useampikin kirja aikaisemmin, mutta niiden aihepiirit ovat kiinnostaneet lähinnä vapaissa suunnissa.

Burken tuore teos Taivaan rajalla käsittelee NDE-kokemusta (Near Death Experience) eli kuoleman lähellä käyneiden ihmisten näkemyksiä tuonpuoleisuudesta. Kirja ei ole suinkaan laatujaan ensimmäinen, mutta sen kytkös Raamatun näkemyksiin puhuttelee ostajakuntaa.

***

Viime vuosien jonkinlainen myyntinimi Suomessakin on yhdysvaltalainen liki sata kirjaa kirjoittanut Max Lucado. Häntä ovat kääntäneet ja kustantaneet niin luterilainen Perussanoma kuin vapaakirkon Päivä ja helluntailiikkeen Aikamedia.

Vapaiden suuntien kirjanostajia valikoimallaan puhutteleva Kristillinen Kirja- ja Musiikkikeskus (KKJMK) on myös kustantaja. Sen myyntihitti on ollut jo pitempään Todd Burpon ja Lynn Vincentin
Taivas on totta (2014). Pienen pojan taivasmatkasta kertovasta kirjasta on otettu jo 11 painosta.

KKJMK:n varma myyntinimi on yhdysvaltalainen evankelista John Bevere, jolta on suomennettu toistakymmentä kirjaa. Suomalainen sairaanhoitaja, Englannissa pitkään asunut Sointu Thakur on suosittu kirjoittaja esimerkiksi teoksellaan Arjen siunauksia.

***

Myyvät kirjoittajanimet siis vaihtelevat sen mukaan keneltä kysyy.

Vähintäänkin kelvolliseen myyntiin tulee yltämään Petri Luomasen, Niko Huttusen ja Kalevi Virtasen toimittama Sisäänkäyntejä Raamattuun (2017). Se nimittäin on tänä vuonna pääsykoekirjana Helsingin yliopiston teologiseen tiedekuntaan.

Reformaatiota ja Lutheria käsitteleviä kirjoja on ilmestynyt viime ja tänä vuonna useita. Mikään niistä ei ole myynnillisesti ylitse muiden, mutta piispa Jari Jolkkosen pieni kirjanen Reformaation tarina on kiinnostanut eritoten seurakuntaostajia.

Kuva: Jukka Granström. Osa-aikatyöntekijä Rosa Teräväinen asetteli kirjoja Sacrum-kirjakaupan hyllyyn Helsingissä.

Edellinen artikkeliTurvapaikanhakijoiden pakkopalautus synnytti mielenosoituksen – paikalla useita pappeja
Seuraava artikkeliLähetyshiippakunnan jäsenmäärä kasvoi hienoisesti viime vuonna

Ei näytettäviä viestejä