Kauhavan herättäjäjuhlat toteutetaan sittenkin vain virtuaalisesti ja Herättäjä-Yhdistyksen vuosikokous siirtyy syksyyn

Herättäjäjuhlat järjestetään sittenkin myös tänä kesänä vain virtuaalisesti ilman juhlakansaa. Kyseessä on kuitenkin Kauhavan herättäjäjuhlat, jotka striimataan ja radioidaan nimenomaan Kauhavalta 2.–4.7. eikä eri puolilta Suomea kuten viime kesänä.

Järjestäjät arvioivat yhdessä Kuntayhtymä Kaksineuvoisen johtavan ylilääkärin kanssa tilannetta ja totesivat juhlien järjestämiseen liittyvien terveysturvallisuusriskien kasvaneen toukokuussa.

– Vielä huhtikuussa olimme toiveikkaita koronatilanteen myönteisen kehittymisen suhteen. Valitettavasti uudet lähialueellekin rantautuneet virusmuunnokset heikentävät mahdollisuuksia viettää juhlia turvallisesti, myös ulkotiloissa, sanoo toiminnanjohtaja Simo Juntunen Herättäjä-Yhdistyksen tiedotteessa.

Lopullista päätöstä venytettiin mahdollisimman pitkälle, mutta nyt ei ollut enää mahdollista jäädä odottamaan. Juhlia koskevien isojen taloudellisten sitoumusten takia päätös piti tehdä nyt.

Vastaavaa kahden peräkkäisen välivuoden tilannetta ei ole koskaan aiemmin koettu herättäjäjuhlien lähes 130-vuotisessa historiassa. Vain sotavuosina 1941 ja 1944 juhlat on jätetty pitämättä.

Päätös on järjestäjille raskas. Herättäjäjuhlille pääsyä on odotettu hartaasti välivuoden jälkeen, ja lukuisat talkoolaiset ovat Kauhavalla tehneet suuren työn juhlien eteen jo kahtena vuonna peräkkäin. Lisäksi juhlilla on Herättäjä-Yhdistyksen taloudelle ensiarvoisen tärkeä merkitys.

– Ihmisten turvallisuus on kuitenkin tärkeämpi, ja siksi päädyimme riskiarviossamme tähän ratkaisuun, Juntunen sanoo.

Juhlaohjelma lähetetään sekä suoratoistona että radion kautta. Körttiradio kuuluu juhlaviikonloppuna Etelä-Pohjanmaalla ja pääkaupunkiseudulla omien lähettimiensä kautta ja lisäksi nettiradiossa ympäri maailman. Myös Järviradion taajuuksilla lähetetään muutamat seurat.

Herättäjä-Yhdistyksen hallitus on päättänyt siirtää myös vuosikokouksen pidettäväksi vasta lokakuussa Kauhavalla.