Katolisen kirkon leirikeskuksen toiminta lakkaa – Stella Mariksen rakennuksia puretaan homeongelmien takia

Lohjalla sijaitsevan katolisen kirkon Stella Maris -leirikeskuksen toiminta loppuu ja keskuksen rakennuksia puretaan, kerrotaan Suomen katolisen kirkon verkkosivuilla.

Helsingin piispa Teemu Sippo päätti keskuksen päärakennuksen, toisen keskuksen rakennuksen (niin sanotun keltaisen talon) ja kappelin purkamisesta keskiviikkona kuultuaan useita asiantuntijoita. Rakennuksissa on tutkimuksissa havaittu kosteusvaurioita ja hometta, ja niiden rakentamisessa on käytetty asbestia.

Katolisen kirkon mukaan purkupäätös johtuu hiippakunnan taloudellisesta ahdingosta sekä turvallisuus- ja terveyssyistä. Rakennusten korjaaminen tulisi hiippakunnalle tässä vaiheessa kohtuuttoman kalliiksi, samoin kuin uusien rakentaminen. Osittain tai kokonaan käyttökiellossa olevia rakennuksia ei kirkon mukaan kannata ylläpitää.

Neitsyt Marialle pyhitetyssä Stella Mariksessa on ollut katolista toimintaa vuodesta 1965. Siellä on järjestetty katolisen kirkon leirejä ja muuta toimintaa. Keskuksessa on myös ollut erilaisia katolisia yhteisöjä, muun muassa birgittalaisten luostari ja passionistien sääntökunnan yhteisö.

Keskuksen toiminta on ollut vaakalaudalla aiemminkin, sillä sen ylläpito on tuottanut hiippakunnalle runsaasti kustannuksia. Vuonna 2011 katolinen kirkko yritti myydä keskuksen, mutta ostajaehdokkaiden puutteen takia keskus vedettiin pois myynnistä. Keskus toimi myös hiippakunnan kuurian väistötiloina vuonna 2012, kun Helsingin tiloja remontoitiin.

Stella Maris -toimintakeskuksen toiminta lakkaa toistaiseksi 1.11. alkaen. Purkutyö aloitetaan viimeistään ensi tammikuussa.

Kuva: Stellamaris.fi. Kuvassa Stella Mariksen kappeli ja päätalo.