Katolilaisilla ja ortodokseilla tänään Maria-juhla – mieltävät Jeesuksen äidin kohtalon eri tavoilla

Tänään vietetään katolisessa ja ortodoksisessa kirkossa Maria-juhlaa. Juhlalla on kirkoissa eri nimi, mutta sen sisältö on sama.

Katolisessa kirkossa 15.8. on Autuaan neitsyt Marian taivaaseen ottamisen juhlapyhä. Taivaaseen ottaminen (Assumptio Mariae) on katolisessa kirkossa myös dogmi eli pysyvä ja muuttumaton kirkon opetus. Dogmi julistettiin vasta 1950, jota ennen siitä käytiin laaja keskustelu.

Helsingin toinen katolinen kirkko, Marian kirkko, on omistettu erityisesti Marian taivaaseen ottamiselle.

Ortodoksisessa kirkossa 15.8. on Kaikkeinpyhimmän Jumalansynnyttäjän, ainaisen Neitseen kuolouneen nukkumisen juhla. Helsingin maamerkki, Uspenskin katedraali, on pyhitetty Marian kuolonuneen nukkumisen muistolle. Uspenie tulee venäjän sanasta, joka viittaa kyseiseen juhlaan.

Juhlien erilaisten nimet kertovat erilaisesta ajattelusta. Ortodoksien perinteen mukaan Maria kuoli normaalin kuoleman, ja vasta sen jälkeen hänet otettiin taivaaseen. Katolilaiset ajattelevat, että taivaaseen ottamiseen ei tarvittu erillistä kuolemaa. Kummassakin tapauksessa on kyse Marian erityisasemasta, joka ikään kuin ennakoi kuolleiden ylösnousemusta.

Protestanttisissa kirkoissa Marian taivaaseen ottamista ei juhlita, vaikka vanhat suomalaiset kalenterit sen vielä tunsivat. Päivän kansaomainen nimi oli jälki-Maria.

Kuva: Olli Seppälä. Uspenskin katedraali Helsingissä.

Lue myös

Taivaaseen ottaminen kertoo Marian erityisasemasta

Edellinen artikkeliLapuan tuomiokapituli selvittää samaa sukupuolta olevan parin kirkollista vihkimistä
Seuraava artikkeliTutkimus: Ateisteja pidetään moraalisesti epäilyttävimpinä – näin ajattelevat jopa toiset ateistit

Ei näytettäviä viestejä