Kari Mäkinen johtaa koronan jälkeistä eriarvoistumista estävää työryhmää

Sosiaali- ja terveysministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö ovat asettaneet työryhmän, jonka tarkoitus on ehkäistä eriarvoisuuden lisääntymistä koronaepidemian jälkeisessä jälleenrakennuksessa.

Ryhmää johtaa arkkipiispa emeritus Kari Mäkinen, joka toimii SOSTE ry:n valtuuston puheenjohtajana. SOSTE on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen yli 230 sosiaali- ja terveysalan järjestöä sekä kymmeniä muita yhteistyöjäsentahoja.

Ryhmä aloitti toimintansa 5.5. ja sen toimikausi päättyy 31.5.

– Koko yhteiskunta toimii nyt poikkeustilanteen keskellä ylikuormittuneessa tilassa eikä vielä hahmotu, mitä kaikkia vaikutuksia tällä on sosiaalisen hyvinvoinnin sekä yhteiskunnan kannalta. Joudutaan kulkemaan sumeassa tilanteessa, Kari Mäkinen arvioi SOSTEn tiedotteessa.

Työryhmän tavoitteena on estää sosiaalisten ongelmien pitkittymistä ja syrjäytymistä sekä nostaa keskusteluun ihmisten hyvinvointiin ja tasa-arvoon liittyviä näkökulmia.

– Jos nyt ei panosteta riittävästi siihen, missä hyvinvoinnin kaikkein hauraimmat kohdat ovat, seuraukset ovat inhimillisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti vakavat, Mäkinen sanoo.

Hän antaa tunnustusta järjestöille, jotka ovat löytäneet uusia tapoja tukea ihmisten hyvinvointia.

– Vallitsevassa tilanteessa tarvitaan paljon voimia ja kestävyyttä. Järjestöt ovat alkaneet toimia yhdessä kuntien ja seurakuntien kanssa tavalla, joka ansaitsee suuren kiitoksen.

Mäkisen mukaan yhteiskuntaa koossa pitävä luottamus on sitä vahvempi, mitä vahvempia ovat instituutiot ja kansalaisyhteiskunta.

– Koronakriisin hellitettyä otettaan ratkaisevaa on se, miten oikeudenmukaiseksi jälleenrakennus koetaan.

Kuva: Jukka Granström

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.