Käräjäoikeus hylkäsi Marttyyrikirkon ystävät -yhdistykseen kohdistuneet syytteet rahankeräys­rikoksesta

Johan Candelin. Myanmarin luterilaisen kirkon piispa. Kuva Candelinin kotialbumi. Vapaa käyttöikeus. Myanmar, Myanmarin luterilainen kirkko, Marttyyrikirkon ystävät

Pohjanmaan käräjäoikeus on hylännyt Marttyyrikirkon ystävät -yhdistystä sekä sen johtokunnan puheenjohtajaa Johan Candelinia ja yhtä jäsentä vastaan nostetut syytteet.

Syyttäjän mukaan Candelin ja hallituksen jäsen olivat yhteistyössä Marttyyrikirkon ystävät ry:n kanssa järjestäneet rahankeräyksen ilman rahankeräyslain mukaista rahankeräyslupaa ja näin syyllistyneet rahankeräysrikokseen.

Yhdistys vastaanotti vuosina 2014–2018 reilut 2,5 miljoonaa euroa. Yhdistyksen pankkitileillä olleet varat ovat olleet tutkinnan ajan jäädytettyinä, ja syyttäjä vaati, että yhdistys tuomitaan menettämään ne valtiolle korvauksena rikoksen tuottamasta taloudellisesta hyödystä.

Yhdistys kiisti syytteet ja vetosi siihen, että sen suorittama keräys ei kohdistunut määrittelemättömään yleisöön, mikä olisi vaatinut rahankeräysluvan. Yhdistys lähetti henkilökohtaisella kirjeellä yhdistyksen toiminnasta kertovan uutiskirjeen joukolle ihmisiä, jotka olivat sen tilanneet. Tällainen toiminta ei yhdistyksen saamien tietojen mukaan vaatinut rahankeräyslupaa.

Pohjanmaan käräjäoikeus hylkäsi syytteet. Oikeuden 7.12. päivätyn päätöksen mukaan Marttyyrikirkon ystävät ei tarvinnut rahankeräyslupaa, koska keräyksen kohteena ei ollut määrittelemätön yleisö.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Nopean toiminnan keräyksiä

– Tämä oli raskas prosessi, Marttyyrikirkon ystäviä oikeudessa edustanut asianajaja Anne Mäkelä toteaa.

Mäkelä muistuttaa, että rahankeräysrikoksesta tuomitaan rangaistus vain, kun kyseessä on tahallinen rikos. Käräjäoikeuden mukaan Marttyyrikirkon ystävien tapauksessa ei ollut kyse tahallisuudesta. Yhdistys oli myös useampaan otteeseen tarkistanut toimintansa lainmukaisuutta ja korjannut toimintaansa tarvittaessa.

Marttyyrikirkon ystävät ry on perustettu 1982. Yhdistyksen tarkoituksena on auttaa vainottuja kristittyjä sekä sodasta ja kriiseistä kärsiviä vähäosaisia maailmalla. Mäkelä huomauttaa, että yhdistyksen toiminta vaatii nopeaa reagointia.

– Rahankeräyslupa ei sovellu tällaiseen nopeaa toimintaa vaativaan keräykseen. Siksi rahaa on kerätty henkilökohtaisessa kirjekuoressa lähetetyllä uutiskirjeellä, jonka välissä on pankkisiirto.

Mäkelän mukaan syytteessä on viitattu siihen, että Johan Candelin oli vieraillut seurakuntien järjestämissä avoimissa tilaisuuksissa kertomassa yhdistyksen toiminnasta. Näissä tilaisuuksissa osallistujat olivat voineet antaa yhteystietonsa saadakseen uutiskirjeen. Candelin ei kuitenkaan Mäkelän mukaan ollut pyytänyt näissä tilaisuuksissa lahjoittamaan rahaa.

Johan Candeliniin kohdistuu myös epäily törkeästä veropetoksesta. Se ei Mäkelän mukaan liity Marttyyrikirkon ystävät -yhdistyksen toimintaan. Mäkelän mukaan asian käsittely on vielä kesken.

Rovasti Johan Candelin on myös Myanmarin luterilaisen kirkon apulaispiispa. Asiasta voi lukea lisää täältä.

Lue myös:

Rovasti Johan Candelin erosi pappisvirasta ja ryhtyy piispaksi Myanmarin luterilaiseen kirkkoon

Yle: Marttyyrikirkon ystäviä epäillään rahankeräysrikoksesta ja perustajaa törkeästä veropetoksesta

Käräjäoikeus hylkäsi Marttyyrikirkon ystävät -yhdistykseen kohdistuneet syytteet rahankeräysrikoksesta

Edellinen artikkeliSuomen luterilainen ja ortodoksinen kirkko ovat käyneet oppikeskusteluja 30 vuotta
Seuraava artikkeliLuther poltti paavin bullan Wittenbergissä tasan 500 vuotta sitten

Ei näytettäviä viestejä