Kansanedustaja Hussein al-Taee ei saa syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Hussein al-Taee. Kuva: Jukka-Pekka Flander / Sdp

Valtakunnansyyttäjä jättää Sdp:n kansanedustajan Hussein Al-Taeen syyttämättä epäillystä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syyttäjälaitos tiedotti asiasta maanantaina.

Al-Taeen on epäilty syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan kirjoittamalla omalle Facebook-sivulleen eri kansanryhmiä uhkaavia, solvaavia tai panettelevia viestejä ajalla 11.2.2011–13.10.2016. Kirjoitukset tulivat julki eduskuntavaalien 2019 jälkeen.

Al-Taee ei kiistänyt kirjoitusten aitoutta ja ilmoitti julkisesti STT:n haastattelussa ja Facebookissa haluavansa pyytää anteeksi sitä, että hän on rinnastanut Israelin ja Isisin. Hänen mielestään kommentti on "yksiselitteisesti typerä" eikä millään tavalla edusta hänen ajatteluaan tai arvomaailmaansa. Al-Taee on perustellut kirjoituksiaan nuoruuden kiukulla.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen perustelee ratkaisuaan eri viestien kohdalla eri tavoin.

Osassa viestejä kyse ei valtakunnansyyttäjän mukaan ole kiihottamisrikoksesta, koska ne eivät kohdistu rangaistussäännöksessä tarkoitettuun kansanryhmään. Niissä voisi olla kyse kunnianloukkauksesta, mutta pääsääntöisesti syyttäjä ei saa nostaa syytettä kunnianloukkauksesta, ellei asianomistaja ole vaatinut rangaistusta. Lisäksi kunnianloukkauksena kyseiset viestit olisivat jo vanhentuneita.

Yhden viestin osalta kyse ei valtakunnansyyttäjän mukaan ole kiihottamisrikoksesta, koska viesti ei ole solvaava, panetteleva tai uhkaava eikä se kohdistu mihinkään ihmisryhmään.

Sen sijaan yhden viestin osalta valtakunnansyyttäjä toteaa al-Taeen todennäköisesti syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Valtakunnansyyttäjä pitää kuitenkin tarkoituksettomana ja kohtuuttomana rangaista al-Taeeta kyseisen viestin perusteella, koska tämä on jo vuosia ennen asian ilmituloa tullut toisiin ajatuksiin ja pyrkinyt "poistamaan tekonsa vaikutuksia".

Lue myös:

Simon Wiesenthal -keskus: Hussein al-Taee on "ilmiselvästi antisemitisti" – Al-Taee pyytää anteeksi

"En halua olla uhmakas, mutta..." – Kansanedustaja Päivi Räsäsen Pridea koskevasta Twitter-viestistä esitutkinta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.