Kansalaisaloite vaatii EU:a määrittelemään ”perheen” ja ”avioliiton”

Uudessa eurooppalaisessa kansalaisaloitteessa vaaditaan Euroopan unionia määrittelemään ”perhe” ja ”avioliitto”. Euroopan komissio rekisteröi kansalaisaloitteen joulukuussa, ja nimien kerääminen aloitteeseen aloitetaan lähiviikkoina.

Mum, Dad & Kids -kansalaisaloitteen mukaan perheen ja avioliiton käsitteitä käytetään EU:n lainsäädännössä vaihtelevissa merkityksissä. Siinä esitetään, että käsitteille tulisi luoda koko unionin kattava määritelmä, joka jättäisi ulkopuolelle samaa sukupuolta olevien parien muodostamat perheet.

Kansalaisaloitteen taustalla olevan kansalaistoimikunnan puheenjohtajana toimii unkarilainen Edit Frivaldszky. Lisäksi toimikunnassa on edustus Slovakiasta, Ruotsista, Puolasta, Kroatiasta, Iso-Britanniasta, Ranskasta, Portugalista ja Saksasta.

Unionin jäsenmaissa aloitetta tukevat kansalliset yhdistykset. Suomesta mukana on konservatiivista avioliittokäsitystä kannattava Aito Avioliitto ry.

– Aloitteella halutaan säilyttää perinteinen avioliitto jäsenvaltioiden oikeutena. Se on arvokasta ja tärkeää, perustelee Aito Avioliitto ry:n tiedotussihteeri Pasi Turunen.

Aloitteen mukaan avioliiton tulisi tarkoittaa yhden miehen ja yhden naisen laillista liittoa, ja puolisolla tulisi viitata ainoastaan vastakkaista sukupuolta oleviin miehiin ja vaimoihin. Perheen tulisi käsittää aloitteen laatijoiden mukaan puolisot, heidän jälkeläisensä sekä henkilön tai hänen puolisonsa sukulaiset suorassa ylenevässä linjassa.

Mikäli aloite menisi läpi, Euroopan Unioni ei voisi pakottaa jäsenvaltioita tunnustamaan toisissa jäsenvaltioissa solmittuja kahden miehen tai kahden naisen avioliittoja.

– Käsittääkseni aloite ei kumoaisi jäsenvaltioiden säätämiä sukupuolineutraaleja avioliittolakeja, Turunen sanoo.

Aito avioliitto ry osallistuu hankkeeseen keräämällä suomalaisten tuenilmaisuja. Aloitteen tueksi pitää kerätä vähintään miljoonan äänioikeutetun EU:n kansalaisen tuenilmaisu, ja aloitteen allekirjoittajien lukumäärän on ylitettävä valtiokohtainen vähimmäismäärä vähintään seitsemässä jäsenvaltiossa. Suomessa vähimmäismäärä on 9 750 allekirjoittajaa.

Allekirjoitusten keräämiseen on aikaa vuosi. Menestyksekkäiden aloitteiden järjestäjät osallistuvat Euroopan parlamentin järjestämään kuulemiseen. Komissiolla on kolme kuukautta aikaa tutkia aloitetta ja päättää, miten toimia sen suhteen.

Kuva: Mum Dad & Kids -kansalaisaloite

Lue myös:

Eurooppalainen kansalaisaloite rohkaisee sosiaalisen syrjäytymisen poistamiseen

Ihmisalkion suojelua ajava kansalaisaloite läpi EU:ssa

Edellinen artikkeliJouluradiolla yli 100 000 Facebook-tykkäystä
Seuraava artikkeliPeace United sai Kirkon liikuttajapalkinnon Suomen Urheilugaalassa

Ei näytettäviä viestejä