Kankaanpään kirkkoherra sai tällä kertaa tuomiokapitulilta puhtaat paperit

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin mukaan Kankaanpään seurakunnan kirkkoherra Keijo Rainerma on toiminut oikein ja piispainkokouksen ohjeiden mukaan liittäessään kaksi Lähetyshiippakunnan papin kastamaa lasta Kankaanpään seurakunnan jäseniksi.

Tapauksen taustalla ovat evankelis-luterilaisessa kirkossa pappisoikeutensa menettäneen Miika Niemisen toimittamat kasteet. Nieminen on Lähetyshiippakunnan pappi.

Pappisvirasta erotetulla ei ole oikeutta kastaa jäseniä Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Kristillisesti kastetut lapset voidaan kuitenkin ottaa kirkon jäseniksi kirkkoherran erillisellä päätöksellä.

Kankaanpään seurakunta ei ole maksanut Niemiselle palkkioita kasteiden toimittamisesta. Tuomiokapitulin mukaan lasten kirkkoon liittämisessä on noudatettu piispainkokouksen vuonna 2008 antamaa ohjetta eikä asia anna aihetta muihin toimenpiteisiin.

Piispainkokous totesi syyskuussa 2008 antamassaan ohjeessa, että Luther-säätiön kasteet ovat kirkkolain ja kirkon järjestyksen vastaisia eikä Luther-säätiön pitäisi käyttää lapsia kirkkopolitiikan välineenä. Piispainkokous piti kuitenkin tärkeänä, että näin kastettu lapsi ei jää kirkon jäsenyyden ja hengellisen yhteyden ulkopuolelle. Lapsi voidaan ottaa luterilaisen kirkon jäseneksi kirkkoherran päätöksellä ja käyttämällä kirkon yhteyteen ottamisen toimitusta. Piispainkokous korosti, että kirkkoon liittäminen ei ole rekisteröintitoimenpide, vaan se edellyttää vanhempien ja paikallisseurakunnan tiivistä yhteistyötä.

Aiemmin Keijo Rainerma on ollut julkisuudessa Niinisalon kappeliyhdistyksen toimintaan liittyen. Turun tuomiokapituli antoi hänelle viime kesänä huomautuksen osallistumisesta konservatiivisen ja naispappeutta vastustavan kappeliyhdistyksen toimintaan. Tuomiokapitulin mukaan yhdistyksen toiminta on Kankaanpään evankelis-luterilaisen seurakunnan kanssa kilpailevaa toimintaa.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Yle: Lähetyshiippakunnan kasteet piispa Kallialan syynissä

Kankaanpään kirkkoherralle huomautus kilpailevaan toimintaan osallistumisesta

Kilpailevasta toiminnasta huomautuksen saanut kirkkoherra: ”Hoidamme niitä messuja edelleen”

Edellinen artikkeliSuviseuroissa aika pysähtyy – katso tunnelmallinen video
Seuraava artikkeliPäivämies avasi oman Facebook-sivun

Ei näytettäviä viestejä