Kalajoen seurakunta suojeli yli sata hehtaaria viime kesänä palanutta metsää

Palanutta seurakunnan metsää Kalajoella. Kuva: Kari Lauri

Kalajoen seurakunnan kirkkoneuvosto on hyväksynyt Susinevan 106 hehtaarin maastopaloalueen rauhoittamisen 20 vuodeksi. Kaikkiaan Kalajoella paloi viime elokuussa metsää noin 227 hehtaaria, joista 208 hehtaaria oli seurakunnan omistuksessa.

Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalan ja seurakunnan valmistelutyöryhmän neuvottelujen pohjalta työryhmä esitti 109 hehtaarin suojelualuetta. Ely-keskus puolestaan esitti seurakunnalle kahta eri vaihtoehtoa: 106 ja 126 hehtaarin alueita. Pienemmältä alueelta Ely-keskuksen korvaussumma olisi 62 000 ja isommalta 90 000 euroa.

Äänestyksessä kirkkoherran esitys 126 hehtaarin suojelualueesta hävisi 106 hehtaarin vastaesitykselle äänin 7–3.

Kalajoen seurakunnan kirkkoherra Kari Lauri kertoo Kotimaalle, että ajatus alueen suojelemisesta nousi julkisuuden myötä. Seurakunta sai yhteydenottoja, että palanutta metsäaluetta voisi suojella ja että Ely-keskuksilta on mahdollista saada Metso-ohjelman myötä korvauksia.

– Suojelu edistää luonnon monimuotoisuutta, sillä palanut metsä tarjoaa ympäristön erilaisille kasveille ja eliöille, Kari Lauri sanoo.

– Palanut alue on myös metsänhoidollisesti haastavaa vaikeakulkuisen ja kivikkoisen maaston vuoksi.

Seurakunnan suojelema alue kiinnostaa myös tutkijoita. Samoin alue ja siellä tapahtuvat muutokset kiinnostavat riistanhoidon näkökulmasta metsästäjiä.

Kirkkoherra Laurin esittämä laajempi suojelu ei saanut kannatusta kirkkoneuvostossa. Syyksi Lauri arvelee yleisen kriittisen asennoitumisen suojelutoimintaa kohtaan.

– Tosin kukaan ei ollut sitä mieltä, että mitään suojelua ei tarvittaisi.

Kalajoen seurakunnalla on kaikkiaan noin 2 000 hehtaaria metsää.

Lue myös:

Tuli söi ehkä jopa miljoonan euron arvosta Kalajoen seurakunnan metsää

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.