Kaisamari Hintikka Mari Leppäsen valinnasta piispakuntaan: "Tervetuloa, sisareni!"

Espoon piispa Kaisamari Hintikka (vas.) ja Turun arkkihiippakunnan piispaksi valittu Mari Leppänen. Kuvat: Markku Pihlaja, Antti Partanen

Suomalaiseen piispakuntaan kuuluvat pian ensimmäistä kertaa virkasiskot, kun Mari Leppänen, 42, aloittaa ensi vuoden puolella Turun arkkihiippakunnan piispana. Leppänen valittiin piispaksi torstaina. Uutisen asiasta voit lukea täältä.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on kymmenen piispaa. Heistä ainoa nainen on tällä hetkellä Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka, 53, joka vihittiin piispaksi helmikuussa 2019. Irja Askola oli Helsingin piispana 2010–2017.

Kaisamari Hintikka kertoo ottaneensa vastaan uutisen Leppäsen valinnasta "vilpittömän iloisena".

– Tervetuloa, sisareni! Näin kirjoitin jo someenkin. En ehkä itsekään vielä tajua, miten merkittävää on, että meitä vihdoin ja viimein on piispojen joukossa enemmän kuin yksi, Hintikka kertoo puhelimitse.

Hän pitää merkittävänä, että kirkon kasvot monipuolistuvat ja piispakunta näyttää enemmän jäseniltään.

– Kun minut valittiin, sanoin tavoitteekseni, että eläkkeelle jäädessäni meitä naisia on piispoina vähintään kolme. Tämä on prosessi, joka etenee hiljalleen. Tilanne normalisoituu, kun sukupuolten tasapaino piispojen kesken vahvistuu. Myös puolisoni saa viimein vertaiskumppanin.

Hintikka sanoo uskovansa, että myös moni muu piispa toivottaa Mari Leppäsen lämpimästi tervetulleeksi.

Kaisamari Hintikka ja Mari Leppänen eivät tunne toisiaan hyvin. Yhteistyötä he ovat tehneet vasta viime vuosina. Kaksikon juuret ovat kuitenkin yllättävän likellä toisiaan: Hintikan ja Leppäsen lapsuudenkodit sijaitsivat Helsingin Käpylän-Koskelan alueella muutaman sadan metrin päässä toisistaan.

– Olemme naapurikaduilta kotoisin. Veljemme leikkivät keskenään. Meillä on Marin kanssa ikäeroa 11 vuotta, mutta muistan pienen Marin rattaissa, Hintikka naurahtaa.

Piispojen työskentelyyn Mari Leppänen tuo analyyttista ja syvällistä hengellisyyttä, Kaisamari Hintikka sanoo. Hänen mielestään Leppäsellä on sellaista osaamista, jota piispakunnassa ei ole liikaa.

– Mari osaa sanoittaa järkeistämisen sijaan suostumista siihen mysteeriin, joka uskoon liittyy.

Lue myös:

Mari Leppänen Turun arkkihiippakunnan piispaksi

Tuleva piispa Mari Leppänen: "Kiitän kaikkia tienraivaajia siitä, että voin tänään olla tässä"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.