Kainuussa kysytään, kuka maksaa maakunnan ylpeyksiin kuuluvan Paltaniemen kuvakirkon remontin

Kainuussa on herännyt huoli siitä, mistä hankitaan rahat Paltamon vanhan kirkon eli Paltaniemen kuvakirkon kunnostukseen. Kainuun Sanomat kertoi viime viikolla, että kirkon ulkosivuremonttia suunnitellaan kesälle 2021.

1700-luvulla rakennettu Paltaniemen kuvakirkko on Kainuussa merkittävä nähtävyys. Se tunnetaan erityisesti näyttävistä katto- ja holvimaalauksistaan. Kirkko sijaitsee Kajaanin kaupungin alueella mutta on historiallisista syistä osa Paltamon seurakuntaa.

Kainuun Sanomien mukaan remontin kustannusarvio on runsaat 670 000 euroa. Summa pitää sisällään erillisen wc-rakennuksen rakentamisen. Paltamon seurakunnan tulot kirkollisveroineen ja valtionapuineen olivat lehden mukaan viime vuonna 672 000 euroa ja toimintakulut 810 000 euroa.

Kainuun Sanomien mukaan Paltamon seurakunta on anonut Kirkon keskusrahastolta remonttiin avustusta yli 300 000 euroa.

Paltamon seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Hannu Haverinen sanoo Kainuun Sanomissa, että hän kaipaisi yhden pöydän ääreen Paltamon ja Kajaanin seurakuntien, Kajaanin kaupungin ja Museoviraston edustajat.

Paltamon seurakunta ei juuri käytä kirkkoa. Kainuun Sanomat kyseleekin, osallistuisiko kirkon korjauskuluihin Kajaanin seurakunta, joka käyttää kirkkoa enemmän. Kesäisin Paltaniemen kuvakirkko on vihkiparien suosiossa.

Kajaanin kirkkoherra Marko Miettinen sanoo, ettei Kajaanin seurakunta pysty osallistumaan korjauskustannuksiin. Miettinen muistuttaa, että alueella muutama vuosi sitten selvitelty seurakuntayhtymän mahdollisuus ei saanut laajaa kannatusta.

– Siinähän niitä leveämpiä harteita olisi ollut.

Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen puolestaan pitää Kainuun Sanomissa epätodennäköisenä, että kaupunki osallistuisi toisen organisaation omistaman kiinteistön kunnostamiseen.

Kuva: Paltamon seurakunta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.