Kai Sadinmaa toimittaa Senaatintorilla Vapautuksen messun – ”Tapahtuma on manifesti yleisestä pappeudesta”

Helsingin hiippakunnan pappisvirasta muutama viikko sitten erottama Kai Sadinmaa aikoo taustajoukkoineen järjestää Helsingin Senaatintorilla Vapautuksen messun syyskuun lopussa. Tapahtumalle torialueella on saatu poliisin lupa.

– Olen järjestänyt Vapautuksen messuja jo vuosia. Tämä on jatkoa niille ja ehkä jonkin uuden alku, mutta se jää nähtäväksi. Tarvetta Vapautuksen messuille kuitenkin on. Tapahtuma on eräänlainen manifesti yleisestä pappeudesta, Kai Sadinmaa kertoo.

Hän sanoo Vapautuksen messujen alkuaikoina korostaneensa vielä papillista rooliaan muun muassa pukeutumalla kaftaaniin ja lipereihin, mutta tämä rooli on muuttunut vuosien myötä. Loppuvaiheessa hänellä ei ollut messua toimittaessaan enää papillisia tunnuksia vaan arkinen ”siviiliasu”.

– Olen nyt maallikko. Olen myös kirkon jäsen, eikä minulla ole toistaiseksi aikomusta erota.

Sadinmaa sanoo, että ehtoollinen on ollut hänelle tärkeä asia ja on edelleen.

– Tunnen ihmisiä, jotka eivät kuulu kirkkoon ja joille on sanottu, että olette tervetulleita ehtoolliselle. He ovat kuitenkin kokeneet, että koska virallisesti ehtoollinen on vain jäsenille, ehtoolliselle osallistuminen ei ole sopivaa kirkossa. Nyt voin avustajien kanssa jakaa heille ehtoollista.

Ehtoollisenjako toteutunee Senaatintorin Vapautuksen messussa niin sanottuna puolikaarena.

– Mutta riippuu nyt tilanteesta ja hygieniasäännöistä, joita tulee noudattaa, että minkälaiseksi ehtoollisen vietto muodostuu.

Sadinmaa ei omien sanojensa mukaan aio perustaa ”lahkoa” tai edes yhdistystä.

– En myöskään halua, että Vapautuksen messu -liike henkilöityy vain minuun. Kiire ei ole mihinkään, katsotaan rauhassa, esimerkiksi se, missä voisimme jatkossa kokoontua, Sadinmaa sanoo.

Vapautuksen messu järjestetään Helsingissä Senaatintorilla 26.9. Järjestäjinä ovat Kai Sadinmaan lisäksi Johanna Korhonen ja Lassi Alhorinne.

Lue myös:

Kommentti: Kapituli maalasi itsensä nurkkaan – Kai Sadinmaa erotettiin pappisvirasta, vaikka ison kirkon olisi pitänyt kestää yksi hovinarri

Kai Sadinmaa erotettiin pappisvirasta – ”Epäselväksi jää, tahtooko hän pysyä kirkon tunnustuksessa”

Lassi Alhorinteen väkevä monologi uskosta – Irja Askola halasi esityksen jälkeen Kai Sadinmaata

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Vanha kirkko tukee nuoria ihmisiä
Seuraava artikkeliPaimion kirkkoherraksi Miika Rosendahl – ”Viestini maailman ongelmien ahdistamalle on: Älä pelkää!”

Ei näytettäviä viestejä