Jokioisten kirkkoherran­vaalin hävinnyt valittaa hallinto-oikeuteen – epäilee tulleensa syrjityksi pari­suhteensa vuoksi

Jokioisten seurakunnan 25.5. päättyneestä kirkkoherranvaalista on tulossa valitus. Valitsematta jäänyt ehdokas Terhi Latvala epäilee, että häntä on syrjitty vaalissa, koska hän on naimisissa naisen kanssa. Hän kertoo Kotimaalle aikovansa valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Jokioisten kirkkoherranvaalissa oli kolme ehdokasta: Forssan seurakunnan seurakuntapastori Asko Kantola, Lopen seurakunnan seurakuntapastori Terhi Latvala ja Kangasalan seurakunnan seurakuntapastori Heidi Pitkänen. Vaalin suoritti kirkkovaltuusto.

Jokioisten kirkkoneuvosto esitti valtuustolle yksimielisesti Terhi Latvalaa valittavaksi. Kirkkovaltuuston 25.5. päivätyn pöytäkirjan mukaan kokouksessa tehtiin kuitenkin esitys sekä Kantolan että Pitkäsen valitsemiseksi. Asia meni äänestykseen, ja valtuusto päätyi valitsemaan uudeksi kirkkoherraksi Pitkäsen. Ääniä annettiin 19, joista Pitkänen sai 11, Kantola 5 ja Latvala 3 ääntä. Pitkäsen haastattelut voit lukea täältä.

Äänestyksen hävinnyt Terhi Latvala ihmettelee tapahtunutta.

– Vaaliprosessi sujui hyvässä hengessä ja lopputuloksena esitettiin sopivinta ja pätevintä. Sitten valtuustossa tilanne nollattiin.

Latvalalla oli hakijoista selkeästi pisin kokemus kirkon hallinnosta. Hän on ollut Kosken Tl seurakunnassa ja Humppilan seurakunnassa kirkkoherrana yhteensä yli 14 vuotta. Latvala epäileekin, että hänen aviosuhteensa olisi vaikuttanut valtuuston ääniin.

Yhdenvertaisuuslain mukaan syrjintäolettama syntyy, jos syrjintää epäilevä voi osoittaa olleensa tehtävään ansioituneempi kuin siihen valittu oleva henkilö.

Jokioisten seurakunnan kirkkovaltuuston 25.5. päivätystä pöytäkirjasta käy ilmi, että esitysten välissä valtuutettu Emmi Romppainen ja vaalin valmistelijana ollut lääninrovasti Esa Löytömäki olivat muistuttaneet useamman kerran valtuutettuja valinnan kriteereistä.

Kirkkovaltuuston puheenjohtajan Sanni Junnilan mukaan Latvalan parisuhde ei noussut keskusteluun missään vaiheessa valintaprosessia, ei myöskään kirkkovaltuuston kokouksessa eikä sitä edeltäneessä iltakoulussa, jossa käsiteliin hakijoiden psykologisen testin tuloksia suljetuin ovin.

– Sitähän ei voi tietää, mitä kahden kesken on keskusteltu, hän toteaa.

Vaalipaneelissa sateenkaariparien vihkiminen nousi kuitenkin aiheeksi. Junnilan mukaan tämä lisäsi keskustelua ja vastakkainasettelua seurakuntalaisten keskuudessa.

Sekä Latvala että Pitkänen kertoivat olevansa valmiita vihkimään sateenkaaripareja.

Junnila toivoo, että kirkko saisi pian aikaan päätöksen suhtautumisestaan samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen.

– Tämä epäselvä ja vaihteleva käytäntö eri seurakuntien ja hiippakuntien välillä sateenkaariparien vihkimisessä hämmentää päättäjiä ihan tarpeettomasti, Junnila sanoo.

Oikaisu 3.6.2022 kello 16.43. Muutettu tasa-arvolaki yhdenvertaisuuslaiksi.

Lue myös:

Heidi Pitkänen Jokioisten kirkko­herraksi – ”Ennen prosessia mietin, olenko liian nuori, liian nainen ja liian uudistus­mielinen”

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Jokioisten kirkkoherranvaalin hävinnyt valittaa hallinto-oikeuteen – epäilee tulleensa syrjityksi parisuhteensa vuoksi

Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Seura­kunnan ei pidä rakentaa kummeille kynnyksiä
Seuraava artikkeliJokaisella on ohut kohta, joka on avoin Pyhälle Hengelle, ajattelee missiologian asian­tuntija Kati Kemppainen

Ei näytettäviä viestejä