Johanna Korhonen teki poliisille tutkintapyynnön Helsingin hiippakunnan toiminnasta – näin kapituli kommentoi

Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen on jättänyt Helsingin rikospoliisille tutkintapyynnön Helsingin hiippakunnan toiminnasta. Korhonen pyytää 14.4. jättämässään pyynnössä poliisia tutkimaan, onko hiippakunnassa syyllistytty asiakirjan väärentämiseen, virkavelvollisuuden vastaiseen toimintaan tai luottamusaseman väärinkäyttöön vuoden 2019 talousarviota ja tilinpäätöstä tehtäessä ja hyväksyttäessä.

Helsingin poliisi vahvisti Kotimaa24:lle, että se on saanut kyseisen tutkintapyynnön ja että se on esiselvittelyvaiheessa.

Korhonen kertoi tekemästään tutkintapyynnöstä Kotimaa24:n blogissaan. Hän huomauttaa kirjoituksensa saatesanoissa, että yksikään tutkintapyynnössä mainituista henkilöistä ei prosessin tässä vaiheessa ole "rikoksesta epäilty", saati "syyllinen".

Korhonen perustelee tutkintapyynnön tekemistä sillä, että "kirkon organisaatio on osoittautunut kyvyttömäksi käsittelemään Helsingin hiippakunnan taloudessa ilmenneitä epäkohtia". Korhonen on aiemminkin tuonut julkisuuteen hiippakunnan talousasioita.

Tutkintapyynnössään Johanna Korhonen mainitsee piispa Teemu Laajasalon ja lakimiesasessori Ritva Saarion nimet, kun hän viittaa virkavelvollisuuden vastaiseen toimintaan. Luottamusaseman väärinkäytön yhteydessä mainitaan tuomiokapitulin istunnon jäsenet sekä hiippakuntavaltuuston jäsenet.

Johanna Korhonen on Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja 30.4. saakka.

Kotimaa24 pyysi Helsingin hiippakunnan lakimiesasessoria Ritva Saariota kommentoimaan tutkintapyyntöä.

– Korhosen blogiteksti edustaa hänen omia mielipiteitään, joita hän on aikaisemminkin julkisuudessa esittänyt. Tuomiokapitulin ja hiippakuntavaltuuston päätöksentekoprosessi on tapahtunut normaalin hallintokäytännön mukaisesti. Korhosen blogikirjoitus ei anna aihetta toimenpiteisiin tuomiokapitulissa, Saario sanoo.

Saario kommentoi asiaa tarkemmin Helsingin hiippakunnan verkkosivuilla.

Kuva: Olli Seppälä

Täydennetty 15.4. kello 10.59. Lisätty tieto, että poliisi on vastaanottanut Korhosen tekemän tutkintapyynnön.

Muutettu 16.4. kello 15.51. Poistettu linkit Korhosen blogikirjoitukseen.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.