Jehovan todistajilla suuri juhlapäivä – mutta vain ani harva nauttii ehtoollisen

Tänään Jehovan todistajat kautta maailman kokoontuvat viettämään Herran illallista eli Jeesuksen kuoleman muistojuhlaa. Se on heidän ainoa yhteinen juhlansa, jota vietetään joka vuosi samaan aikaan ja samalla teemalla.

Muistojuhla eli muistonvietto perustuu Jehovan todistajien käyttämään raamatunkäännökseen, joka poikkeaa kristillisten kirkkojen käyttämistä käännöksistä. "Monet tämän juhlan viettoon liittyvät uskonkäsitykset ja tavat, jotka ovat yleisiä muissa uskontokunnissa, eivät perustu Raamattuun", todetaan Jehovan todistajien verkkosivulla.

Muistojuhla on käytännössä ehtoollisen vietto, jossa ehtoollisaineita ei kuitenkaan nautita yleisesti.

Juhlan huipentuma on ehtoollisaineiden eli vertauskuvien kiertäminen läsnäolijoiden keskuudessa. Leipää ja viiniä nauttivat kuitenkin vain ne, jotka kokevat kuuluvansa "uuteen liittoon" eli 144 000 valitun joukkoon. Käytännössä monikaan Jehovan todistaja ei näe koskaan kenenkään nauttivan ehtoollisaineita.

Verkkosivulla tätä valikoivaa ehtoolliskäytäntö selitetään seuraavasti: "Kristuksen kanssa hallitsemaan on kutsuttu vain 'pieni lauma', kun taas valtaosa meistä toivoo kuuluvansa siihen 'suureen joukkoon', joka saa elää ikuisesti maan päällä. Vaikka ne, joilla on maanpäällisen elämän toivo, eivät nauti muistojuhlassa tarjottavaa leipää ja viiniä, he ovat tilaisuudessa läsnä, koska he ovat kiitollisia uhrista, jonka Jeesus antoi ihmisten puolesta."

Koska Jehovan todistajat pitävät muistojuhlaa vuoden tärkeimpänä tapahtumana, he kutsuvat sinne myös sukulaisiaan, tuttaviaan tai muita kiinnostuneita. Vuosittain Suomessa muistoviettoon osallistuu Jehovan todistajien tilastojen mukaan noin 25 000 ihmistä.

Kuva: Matti Karppinen