Jehovan todistajat teki Uskontojen uhrien tuki ry:stä tutkintapyynnön – Poliisi: Tutkintakynnys ei ylity

Jehovan todistajat on tehnyt poliisille tutkintapyynnön Uskontojen uhrien tuki UUT ry:stä ja sen toiminnanjohtajasta Joni Valkilasta sekä Jari-Pekka Peltoniemestä, joka ylläpitää Jehovan todistajiin kriittisesti suhtautuvaa Johanneksenpoika.fi-sivustoa. Viime vuoden heinäkuussa tehdyssä tutkintapyynnössä poliisia pyydettiin selvittämään, ovatko edellä mainitut syyllistyneet kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, uskonrauhan rikkomiseen ja kunnianloukkaukseen. Poliisi antoi asiasta päätöksen kesäkuun alussa.

Tutkintapyynnössä pyydettiin selvittämään myös, onko Iltalehden 10.2.2019 julkaisemassa, Jehovan todistajia käsittelevässä artikkelissa paneteltu ja solvattu yhdyskunnan jäseniä heidän uskonnollisen vakaumuksensa vuoksi.

Kunnianloukkaukset olisivat tutkintapyynnön mukaan kohdistuneet erityisesti Jehovan todistajien hallituksen puheenjohtajaan Jukka Ropposeen, varapuheenjohtajaan Jouni Palmuun ja tiedottajaan Veikko Leinoseen.

Tutkintapyynnön taustalla ovat UUT ry:n vuosina 2013–2016 laatimat selvitykset, joilla on pyritty vaikuttamaan Jehovan todistajia koskevaan julkiseen keskusteluun ja viranomaistoimintaan. Selvitykset ovat käsitelleet Jehovan todistajien oikeuskomiteoita ja karttamiskäytäntöjä sekä verikieltoa. Selvitykset ovat myös olleet julkisesti nähtävillä Johanneksenpoika.fi-sivustolla.

Poliisin mukaan UUT ry:n selvityksissä on ollut kysymys osallistumisesta yhteiskunnalliseen keskusteluun ja kansalaisjärjestötoimintaan kuuluvaan vaikuttamistyöhön. Poliisi tosin toteaa, että selvityksissä on piirteitä, joita voidaan pitää Jehovan todistajien kannalta häiritsevinä, epäasiallisina ja huolestuttavina. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä täyttämään tutkintapyynnössä olevien rikosnimikkeiden tunnusmerkistöä . Lisäksi selvityksillä on yhteiskunnallinen ulottuvuus, joten kyse on sananvapaudesta.

Tutkinnanjohtaja Markku Silénin kesäkuun alussa antaman päätöksen mukaan asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, joten Helsingin poliisilaitos ei aloita siitä esitutkintaa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

UUT:n selvitys: Jehovan todistajia kuolee verikiellon vuoksi

UUT ry:n selvitys: Yhteiskunnan puututtava Jehovan todistajien komiteoihin

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.