James Hirvisaari on esikuvallinen kreikan taivuttaja

HirvisaariJamesJames Hirvisaari (ps) muistetaan teologisessa tiedekunnassa lahjakkaana kreikan ja heprean opiskelijana. Teologian ylioppilas Hirvisaari mainitaan myös Alfasta alkuun – johdatus Uuden testamentin kreikkaan -oppikirjan kiitoksissa.

Kirjan toinen kirjoittaja, Uuden testamentin eksegetiikan dosentti Raimo Hakola, kertoo Hirvisaaren olleen hyvä kreikassa.

– Hän teki 2000-luvun alkupuolella oma-aloitteisesti kreikan taivutuskaavoja. Yritimme siinä vaiheessa löytää mahdollisuuksia miten kreikkaa voisi opettaa myös verkossa. Hirvisaaren taulukot olivat ensimmäisiä, joita jaettiin verkossa opiskelijoille, Hakola sanoo.

Taulukot eivät sellaisenaan päätyneet Hakolan ja sittemmin jo eläkkeelle siirtyneen professori Jarmo Kiilusen kirjaan, mutta Alfasta alkuun -kirjan rinnalle kehitettiin myöhemmin Helsingin yliopiston opetusteknologiapalkinnolla ja opetusministeriön ja Opetushallituksen verkko-opetuksen laatupalkinnolla palkittu Kamu -oppimisympäristö.

Hirvisaarta voinee taulukkojensa vuoksi pitää kreikan verkko-opetuksen pioneerina. Jarmo Kiilunen muistaa Hirvisaaren kreikan ja heprean ryhmistään. Kreikan lisäksi Hirvisaari edisti Kiilusen mukaan heprean opetusta.

– Hän oli poikkeuksellisen hyvä ja tunnollinen opiskelija. Hirvisaaren materiaalia on edelleen Kamun sivuilla, Kiilunen sanoo.

Kotimaa24 ei tavoittanut James Hirvisaarta.