Irja Askola: Paavi on brändinsä mittainen

Paavi Franciscus on symbolitekojen mestari, kuvailee Helsingin piispa Irja Askola, joka palasi eilisiltana viiden päivän mittaiselta Vatikaanin vierailulta.

Matka tehtiin yhdessä katolisen piispan Teemu Sipon ja Helsingin ortodoksisen hiippakunnan metropoliitta Ambrosiuksen kanssa. Vierailun aikana helsinkiläispiispat tapasivat myös paavi Franciscuksen.

Irja Askola kuvailee vierailua kaikkiaan myönteiseksi kokemukseksi. Hän kertoo miettineensä etukäteen, onko median Franciscuksesta välittämä kuva aito vai tietoisesti luotu brändi.

– Oli koskettavaa huomata hänen sanoistaan, kyvystään kohdata ja olla läsnä, että hän on median välittämän kuvan kokoinen ja näköinen.

Askola kuvailee paavi Franciscusta symbolitekojen mestariksi, jonka voima on olemisen, ei opettamisen tavassa. Kohtaamisesta muodostunutta kuvaa paavista vahvistivat lukuisat keskustelut paavin lähipiirin ja työtovereiden kanssa. Omalla esimerkillään paavi tekee näkyväksi hänelle tärkeitä asioita.

– Ajattelin ihmisten kanssa keskustellessani, että yksikin symboliteko vastaa kymmentä komiteamietintöä.

Symboliteoilla Askola viittaa esimerkiksi paavin vaatimattomaan elämäntapaan ja yhteiskunnan heikoimmille suunnattuihin tekoihin. Esimerkiksi tällä viikolla uutisiin nousi paperiton romaninainen, joka synnytti lapsen kadulla Vatikaanin lähistöllä. Paavi lupasi naiselle asunnon vuodeksi Vatikaanista.

– Vierailun jälkeen jäin miettimään näitä arvovaikuttamisen välineitä. Kuinka paljon paavin persoona, läsnäolo ja epätavanomaiset teot ovat niitä viestejä, jotka kertovat kristinuskosta enemmän kuin mikään kirkko-organisaation ohjeistus tai opetuspuhe.

Aivan suoraan ei paavi Franciscuksen esimerkkiä suomalaisten piispojen keskuudessa kannata noudattaa.

– Paavi on omalla tavallaan aito, ja meidän piispojen pitää olla aitoja omalla tavallamme. Konsepti ei ole suoraan monistettava, mutta se puhutteli minua itseäni.

Ekumeeninen yhteistyö kansainvälinen uutisaihe

Helsinkiläispiispat matkustivat Roomaan Pyhän Henrikin muistopäivän kunniaksi. Piispa Henrik oli Suomen ensimmäinen piispa ja marttyyri, joka surmattiin perimätiedon mukaan vuonna 1156. Irja Askolan mukaan Henrikin ja Lallin tarina on järkyttävällä tavalla ajankohtainen juuri nyt.

– Kun Suomeen tuli ulkomaalainen piispa kertomaan hyvää sanomaa, suomalainen ottaa kirveen ja tappaa hänet. Minusta on tärkeää, että kirkot antavat sellaisen signaalin, ettei Lallin tarina toistu. Tähän signaaliin me tarvitsemme vuoropuhelua myös muiden uskontojen kanssa.

Askola kertoo kansainvälisen median olleen hyvin kiinnostunut eri kirkkokuntia edustavien piispojen – joista yksi on nainen – yhteistyöstä. Se ei ole itsestään selvää kovin monessa maassa.

Helsinkiläispiispat olivat Askolan mukaan yhtä mieltä siitä, että matka ja sen saama mediahuomio vahvisti ekumeenista yhteistyötä.

Viime viikolla Vatikaanissa vieraili myös Oulun piispa Samuel Salmi, jonka seurueelle jaettiin hieman yllättäen katolinen ehtoollinen. Irja Askola ei oman vierailunsa kiireiltä ehtinyt seurata uutisointia aiheesta, mutta kertoo omalta osaltaan kohdanneensa vierailullaan syvää hyväksyntää. Pyhän Henrikin messuun luterilaiset osallistuivat erilaisissa vastuutehtävissä, mutta ehtoolliselle ei menty.

– Kardinaali Kurt Koch sanoi minulle hyvin kauniisti, että vaikka teidän kirkkonne on tehnyt erilaisen ratkaisun naispappeudesta ja -piispuudesta, kunnioitan sitä ja totta kai voimme rukoilla yhdessä. Saarnasin vesperissä, jossa hän toimi liturgina.

Askolan mukaan Paavillisen kristittyjen ykseyden edistämisen neuvoston johtajana toimiva Koch oli selkeästi huolestunut siitä, että protestanttinen maailma näyttää pirstoutuvan entistä enemmän.

– Hänen ekumeeninen toiveensa oli, että me yhdessä löytäisimme avoimen ja toisiamme kunnioittavan keskustelun niistä ajankohtaisista eettisistä kysymyksistä, joissa kirkkojen välillä ja kirkkojen sisällä vallitsee erilaisia näkemyksiä.

– Samalla hän korosti, että Vatikaanin ja Luterilaisen maailmanliiton välillä on tällä hetkellä erittäin hyvää yhteistyötä.

Kuva: Kaisa Kariranta. Eturivissä vasemmalta metropoliitta Ambrosius, Helsingin piispa Irja Askola, kardinaali Kurt Koch, piispa Teemu Sippo, taustalla kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen ja viestintäjohtaja Tuomo Pesonen.

Lue myös:

Piispa Askola lahjoitti paaville suomalaista metsää

Suomalaisseurueelle Vatikaanissa katolinen ehtoollinen

Edellinen artikkeli”Kirkko on yhä Suomen suurin vapaaehtoisuuteen perustuva yhteisö”
Seuraava artikkeliKouluille omaa Afrikka Suomessa oppimateriaalia

Ei näytettäviä viestejä