Ilmestyikö Maria ladon seinässä Hämeenlinnassa?

ilmestys420

Hämeenlinnalainen suntio Timo Jauhola koki tiistaina mielestään selittämättömän ilmiön.

– Illalla kotiin tultuani huomasin pihalla, kuinka ilma muuttui sähköiseksi ja hiukseni nousivat pystyyn. Jaloissa kiehnännyt kissakin juoksi karkuun.

Vanhan navetan oviseinään ilmestyi hologramminomainen kolmiulotteinen hahmo, jonka Jauhola sanoo tunnistaneensa Neitsyt Mariaksi Jeesus-lapsi sylissään. Kuvio kääntyili seinällä hitaasti suunnasta toiseen, ja pysyi näkyvissä parisen tuntia myös pimeässä loistaen. Ensin säikähtänyt Jauhola haki kameran sisältä ja sain ilmestyksen myös taltioitua.

– Se ei voinut olla heijastus. Edessä oli pensaita, enkä keksi mistä valoilmiö olisi voinut tulla, Jauhola sanoo.

Tiistain jälkeen ilmiö ei ole palannut, eikä seinässä ole tikanheiton jälkiä kummempia merkkejä. Myös kissa viihtyy pihalla tavalliseen tapaan.

Jauhola sanoo suhtautuvansa yliluonnollisiin ilmiöihin neutraalisti ja varovaisesti. Lehdistä luetut jutut paahtoleivissä nähdyistä Marioista eivät ole häntä koskaan hetkauttaneet.

Neitsyt Mariaa latinalaisessa kulttuurissa tutkinut teologi ja kirjailija Elina Vuola ei ole kuullut vastaavista tapauksista Suomessa. Katolisessa maailmassa Maria-kokemukset ovat sitä vastoin todella yleisiä.

– Tunnetuimmat ilmestyspaikat, kuten Fatima ja Lourdes, ovat nykyään pyhiinvaelluskohteita. Maria on yleensä ilmestynyt tavallisille miehille ja naisille, ei niinkään merkittäville kirkonmiehille, Vuola sanoo.

Hänen mukaansa katoliset ilmestykset ovat yleensä tapahtuneet murrosaikoina, ja Maria on välittänyt rauhan ja sovun viestiä jossain yhteiskunnallisessa kysymyksessä. Marian rooli katolisessa kristillisyydessä onkin olla ihmisläheinen äitihahmo.

Timo Jauhola ei tiedä, oliko merkillisellä kokemuksella jotain syvempää merkitystä. Hän kertoo pohtineensa, tunsiko Jeesus-lapsen kasvot muualta, muttei ole keksinyt lähipiiristä lapsia, joiden kasvoja ne muistuttaisivat.

– En minä osaa tätä selittää. Kuva on edelleen kamerassa, enkä ole sitä mitenkään muokannut. Saa uskoa tai olla uskomatta, hän toteaa.

Elina Vuolan mukaan yliluonnollisia kokemuksia voi yrittää rationalisoida tai selittää esimerkiksi fysiologisilla ilmiöillä, mutta se on usein hyödytöntä.

– Keskeisintä on ihmisen oma kokemus, hän sanoo.

Lue myös Enkelitekstarit ja enkelipallot hämmentävät

Edellinen artikkeliRauhanliike kokoaa ihmisiä Loviisaan
Seuraava artikkeliSeurakuntatiedottaja Lutkamarssille niqabissa

Ei näytettäviä viestejä