”Ilmastosovusta ilmoitettaessa silmät kostuivat”

Yhteiskunnan ja kestävän kehityksen asiantuntija, rovasti Ilkka Sipiläinen Kirkkohallituksesta osallistui Pariisin ilmastoneuvotteluihin, jotka päättyivät viikonloppuna.

Lauantaina Pariisin ilmastoneuvotteluissa saatiin aikaan sopimus, jolla ilmaston lämpeneminen pyritään rajoittamaan alle kriittisenä rajana pidetyn kahden asteen ja pyrkimään kohti 1,5 astetta. Miksi sopimus on merkittävä?

– Se on valtioita oikeudellisesti sitova sopimus. Jos hallitus vaihtuu, se sitoo myös seuraavaa hallitusta. Kirkkojen näkökulmasta merkittävää on heikoimmassa asemassa oleville valtioille luvattu tuki ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja sen torjumisessa.

– 1,5 asteen lämpeneminen esiteollisesta ajasta tapahtuu kymmenen vuoden sisällä. Sille ei mahda mitään. Tällä kirjauksella ilmaistaan solidaarisuutta saarivaltioille, jotka jo kärsivät ilmastonmuutoksesta.

Aikaisemmat ilmastokokoukset päättyivät fiaskoon. Miksi tällä kertaa maailman valtiot olivat valmiita sopimukseen?

– Ilmastotiede on pystynyt todistamaan ilmastonmuutosta niin, ettei epäilijöitä löydy kuin Yhdysvaltojen öljyteollisuudesta. Toiseksi teknologian avulla on kehitetty vaihtoehtoja fossiilisille polttoaineille ja vaihtoehtoisten polttoaineiden hinnat tulevat alaspäin. Mukana voi olla myös poliittista kunnianhimoa. Ranska oli satsannut neuvotteluihin paljon.

– Sopimus perustuu ennalta annettuihin lupauksiin päästövähennyksistä. Ne eivät vielä riitä pysäyttämään ilmastonmuutosta, mutta Pariisissa päätettiin, että vähennyksiä tullaan vielä tiukentamaan. Maat sitoutuvat tarkastelemaan ja raportoimaan vähennyksiään viiden vuoden välein. Ainakaan jo annettuja lupauksia ei saa huonontaa.

Miten toiveikas olet sopimuksen toteutumisen suhteen?

– Erittäin toiveikas. Twiittasin sen toteuduttua ”hallelujaa”. Kyllä sitä kannattaa juhlia ja iloita, kun 187 maata liittyy mukaan tällaiseen sopimukseen.

– Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius selvästi liikuttui kertoessaan sopimukseen pääsemisestä. Sillä hetkellä silmät kostuivat salissa monella, myös itselläni. Se oli liikuttava ja historiallinen hetki.

Mikä on kirkkojen rooli ilmastotalkoissa?

– Maailman kirkot ovat olleet alusta asti aktiivisia. Kirkot ovat olleet korostamassa heikoimmassa asemassa olevien ilmastonmuutoksen uhrien merkitystä. Ne ovat myös luoneet toivoa: maailma on niin kaunis, että sen puolesta kannattaa taistella.

– Suomen kirkko on tehnyt paljon. Ympäristödiplomijärjestelmä luo uskottavuutta, kun suurimmat seurakunnat ja monet pienetkin ovat mukana. Se myös oikeasti pienentää seurakuntien hiilijalanjälkeä. Kirkon johto, esimerkiksi arkkipiispa Kari Mäkinen on antanut tukea ilmastotyölle. Myös se, että kirkon edustaja valittiin mukaan Suomen valtuuskuntaan Pariisiin, on huomionosoitus kirkon työlle.

Osallistuit kokoukseen asiantuntijan roolissa osana Suomen valtuuskuntaa. Minkälainen kokemus se oli?

– Vaikuttava. Sopimus on ilmaston kannalta käänteentekevä ja se tehtiin viime hetkillä. Oli hienoa päästä seuraamaan sitä prosessia. Ihailin neuvottelijoiden ja Suomen maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen ammattitaitoa ja sitkeyttä, sekä sitä, että monet maat olivat päättäneet tehdä sopimuksen.

Edellinen artikkeliMedia-analyysi: Syyria-uutisointi korostaa terrorismia
Seuraava artikkeliVuoden uskontouutinen on islam

Ei näytettäviä viestejä