Ilmajoen kirkkoherra runokohusta: ”Seurakunnassa ei ketään voi rinnastaa vieraslajiin”

Ilmajoen kirkkoherra Jani Latva-Nikkola sanoo, että seurakunta seisoo täysin Ilmajoen kirkon 12.7. jumalanpalveluksessa laulettuna esitetyn, vieraslaji-sanan sisältäneen Anna-Mari Kaskisen runon takana.

– Tekstin tavoite on puolustaa jokaisen ihmisen ihmisarvoa ja kutsua heitä seurakunnan yhteyteen, kirkkoherra sanoo.

Kaskisen runo on synnyttänyt Ilmajoella ja laajemminkin melkoisen hässäkän. Sanoituksen on tulkittu viittaavan Ilmajoella asuvan kansanedustaja Juha Mäenpään (ps) runsas vuosi sitten eduskunnan täysistunnossa esittämään vieraslajiviittaukseen, jota on ruodittu ankarasti julkisuudessa ja eduskunnassa.

Lapuan hiippakunnan hiippakuntavaltuutettu Piia Kattelus (ps) on tehnyt hiippakunnalle kantelun Ilmajoen seurakunnan sunnuntaisesta messusta.

Seurakuntien käyttöön tehty Kaskisen tuore runo alkaa seuraavasti:

Ei ole vieraslajia, ei täällä eikä siellä. Olemme vaeltajia ja kulkijoita Tiellä. Ei ole muukalaisia, kun yhteen saapuu kansa, ja jakaa tuliaisia ja vaiheet matkaltansa.

Rippileiriltä tavoitettu Ilmajoen kirkkoherra Latva-Nikkola toivoo, että kirkon opetus ja sanoma nousisivat syntyneen kohun yläpuolelle.

– Olemme nyt siinä vaiheessa, että tämä asia vaatii lisäkäsittelyä. Kriisihän on vielä kesken. Ajatuksia pitää punnita, kunhan pääsen kotiutumaan täältä leiriltä.

Kirkkoherra toteaa, että some-keskustelu asiasta on saanut epäterveitä piirteitä. Seurakunnan Facebook-sivujen kommentit ja kommentointimahdollisuuskin on sen takia jouduttu sulkemaan.

– Siinä vastakkainasettelu korostui liikaa. Toivonkin, että päästäisiin puhumaan enemmän asiapohjalta.

Latva-Nikkola miettii, että hän olisi harkinnut ehkä parikin kertaa Kaskisen runon käyttöä jumalanpalveluksessa.

– Korostan myös sitä, että vaikka tämä runo on laulettu jumalanpalveluksessa, niin tarkoitus ei ole ollut käydä poliittista peliä tai lynkata jotakin yksittäistä ihmistä. Teksti ei ole siis suunnattu Juha Mäenpäätä vastaan.

Kirkkoherra muistuttaa, että Suomessakin on käyty keskustelua siitä, kenelle kristillinen seurakunta oikein kuuluu.

– Näen seurakunnan sulkevan sisäänsä kaikenlaiset kristityt, ketään ei voi rinnastaa vieraslajiksi. Kirkko kutsuu myös ei-jäseniä, maahanmuuttajia ja niitäkin, jotka ovat ajautuneet kirkon kanssa erimielisyyksiin. Se kutsu ei voi tapahtua niin, että jotakuta kutsutaan vieraslajiksi.

Kaskisen runo on herättänyt keskustelua ja jakanut mielipiteitä myös Ilmajoen seurakunnan sisällä.

Muun muassa Ilmajoen seurakuntapastori Risto-Pekka Alhainen kommentoi 15.7. kansanedustaja Juha Mäenpään Facebook-sivulla jumalanpalvelusta seuraavasti: "Olen edustamani yhteisön puolesta todella pahoillani. Täytyy sanoa, että rimanalitus. Jos olisin ollut vastuussa kyseisestä messusta, näin ei olisi tapahtunut."

Kirkkoherra Jani Latva-Nikkola toivoo, että seurakunnan viesti tässä asiassa olisi yhteneväinen. Hän kertoo käyneensä pastori Alhaisen kanssa keskustelua kyseisestä kommentista.

– Kerroin hänelle, että tässä asiassa ei kannata lähteä sooloilemaan. Meidän on etsittävä seurakuntamme yhteistä arvopohjaa ja viestittävä sen mukaan.

Kuva: Wikipedia. Ilmajoen kirkko.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.