Ihmisoikeuksista raportoiva EAPPI-ohjelma herättää intohimoja

Eappi Hebron420

Siviiliväestöä Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa tukeva kirkkojen kansainvälinen EAPPI-ohjelma on toiminut runsaan kymmenen vuoden ajan. Israelissa ja Palestiinassa on ihmisoikeusloukkauksista raportoivan ohjelman vieraillut jo yli 740 tarkkailijaa 17 eri maasta, myös Suomesta.

Suomalaisvapaaehtoiset ovat olleet mukana ohjelman alusta, vuodesta 2002 saakka. Tosin alkuvuosien jälkeen suomalaisten osallistumisessa oli tauko, kunnes Kirkon Ulkomaanapu päätti käynnistää toiminnan uudelleen vuonna 2010. Ulkomaanapu on saanut EAPPI-toiminnan pyörittämiseen myös ulkoministeriön avustusta.

– Suomalaisia on ollut ohjelmassa tähän mennessä mukana nelisenkymmentä, vapaaehtoisten tarkkailijoiden määrä on vuosien varrella hieman lisääntynyt, sanoo Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva.

Hänen mukaansa ihmiset valitaan kolmen kuukauden tarkkailijajaksolle kirjallisten hakemusten ja haastattelujen perusteella. Mukaan valituille tarjotaan myös koulutusta ja he joutuvat sitoutumaan EAPPI-ohjelman periaatteisiin. Ohjelma on avoin kaikille uskontokunnille ja uskonnottomille.

– Vapaaehtoisten ikähaarukka ja kokemustausta on monipuolinen. Mukana on ollut ihmisiä, joilla on ollut paljon ammattitaitoa ja asiantuntemusta, jota on voitu hyödyntää. Osalla on ollut myös aikaisempaa kokemusta Lähi-Idästä. Etsimme ihmisiä, joilla on halua ja kykyä jakaa kokemuksiaan myös eteenpäin.

Kotiinpaluunsa jälkeen tarkkailijoiden odotetaan tekevän vaikuttamistyötä palestiinalaisalueiden miehityksen päättymisen ja rauhan puolesta. Kuten kaikki Lähi-idän konfliktiin liittyvä, myös EAPPI-ohjelma herättää Suomessa paljon intohimoja.

– Palautetta tulee paljon, osa on reagoinut vaikuttamistoimintaan kuten Alkuperä merkkaa -kampanjaan. Välillä paikan päältä kirjoitetuista artikkeleista ja kertomuksista tulee palautetta meille asti, Alajarva sanoo.

Osa vapaaehtoisista sijoittuu palestiinalaiskyliin ja osa työskentelee yhteistyössä israelilaisten ja palestiinalaisten kansalaisjärjestöjen ja kirkkojen kanssa.

Katso kahden Betlehemissä ja Jerusalemissa parhaillaan työskentelevän suomalaiseappin, Beatrice Banafan ja Mirva Heleniuksen, videohaastattelu.

(Video: toimittaja Simo Alastalo, kuvaja Olli Seppälä, leikkaja Ville Talola)

Katso myös Mirva Heleniuksen kuvablogi